måndag 23 augusti 2010

Surdegsexperiment

Var tvungen att testa att sätta en surdeg och baka något bröd med den härom veckan. Det blev ett väldans hopplock av ingredienser i själva brödet sen, men hyfsat järnrikt och fiberrikt jämfört med andra naturligt glutenfria bröd. Och gott blev det också, men det tar några dagar.



Börja med att sätta en blandad surdeg:

Dag 1:
1 dl teffmjöl
0,75 dl vatten
½ msk honung

Rör ihop i en burk, lägg på locket löst över eller blanda i en bunke och täck med plastfilm. Låt stå i rumstemperatur 2 dagar.

Dag 3:
Efter 48 timmar - Blanda ner ½ dl vatten och 1 dl rismjöl i burken. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Dag 4:
Blanda ner ½ dl vatten och 1 dl bovetemjöl i burken. Låt stå ett dygn i rumstemperatur.

Dag 5: Färdig att användas för att baka med 24 timmar efter att bovetemjölet blandades ner.


Järn- & fiberrikt surdegsbröd
Surdegen (hela mängden enligt ovan)
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 dl olja
1 dl ljus sirap
1 tsk salt
1 dl boveteflingor
½ dl hirsflingor
1/4 dl krossat linfrö
1 dl Fibrex
½ dl PO-fiber
½ dl solroskärnor
10 torkade, osvavlade ekologiska aprikoser
1 tsk bakpulver
1 dl teffmjöl
1 dl rismjöl
2 dl tapiokastärkelse (inköpt i asiatisk livsmedelsbutik)
ca 8 dl Lailas naturligt glutenfria mjölmix ("Lailas gula")

Rör ut jästen i lite av vattnet. Lägg alla torra ingredienser förutom Lailas-mixen i en matberedare tillsammans med aprikoser klippta i småbitar, sirap, olja och vatten. Starta matberedaren och låt den arbeta ihop till en deg/smet.

Tillsätt surdegen och jästen under tiden som maskinen arbetar och tillsätt Lailas-mixen lite i taget. Låt maskinen arbeta in mjölet ordentligt innan mer tillsätts. Håll koll så degen inte blir för torr, den ska fortfarande vara lite kladdig men hålla ihop och vara hanterbar. Stjälp upp på bakbord och forma två limpor som läggs i brödformar för att jäsa lite drygt en timme under en bakduk.

Ställ gallret på nedersta falsen och värm ugnen till 250 grader. Ställ in brödet och sänk genast värmen till 200 grader. Grädda runt 40 minuter. Efter ca 20 minuter ta ur bröden ur formarna och låt grädda klart direkt på gallret. Kolla gärna innertemperaturen på brödet med en termometer (ska vara 96-98 grader) eller testa genom att lyfta och knacka i botten på dem. Låter det ihåligt så är de klara.  Låt svalna på galler, skiva upp och frys in.


söndag 22 augusti 2010

Lax- & spenatrullar

Höll på och letade efter ett recept på en jättegod spenatcrème som jag vet att jag har på en lapp här hemma. Jag såg ju lappen härom dagen så jag vet ju att den finns, men nu när jag skulle ha den var den totalt försvunnen. Tror jag måste ta och hitta på något bra med alla lappar med recept som jag har här hemma, sammanställa till en kokbok kanske.

Men idag fick det bli en improviserad variant lite halvt ur minnet. Nu blev det inte fullt lika bra som det var tänkt, men fungerade ändå hyfsat. Och dessutom roade jag mig med att göra en liten bildserie. I varje fall på delar av händelseförloppet. Kan beskrivas som ett mellanting mellan vårrullar & canneloni, fast utan sås och gratinering

Lax- och spenatrullar
Spenatcrème
400 g förvälld spenat (fryst köpt, tinad)
2 msk vatten
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 krm vitpeppar
½ tsk salt
25 g mjölk- & sojafritt margarin
½ dl risdryck
1 msk Maizena majsstärkelse
---
ca 400 g lax/ 4 portionsbitar av lax
16 rispapper, ca 20*20 cm
olja till stekning/fritering

Steg 1 är att göra spenatcrèmen: Lägg spenat & vatten i en kastrull och koka upp på svag värme. Mixa slätt. Blanda ner vitlök, vitpeppar & salt. Tillsätt margarinet lite i taget och rör tills det smälter. Rör ut majsstärkelsen i risdrycken och rör ner i spenaten. Sjud på svag värme under omrörning 2-3 minuter.

Dags att plocka fram för rullarna. Skär laxen ca cm-breda skivor (dela varje portionsbit i 8 skivor/bitar). Häll upp varmt vatten i en skål eller form för att doppa rispappren i så de blir formbara.



 

(Observera de "enorma arbetsytorna" ;-) som jag har tillgång till i köket här hemma - diskbänken + en utdragbar skärbräda och sen finns det 50 cm bänkyta på "fel" sidan av spisen intill dörren mot hallen. :-/  )


Doppa ett rispapper i taget i skålen/formen med det varma vattnet några sekunder, så att det mjuknar och går att hantera utan att det bryts sönder.





Lägg det uppmjukade rispappret på en skärbräda och lägg ca en klick av spenatkrämen i mitten och ca 1/3 ner från ena kanten av rispappret.







Lägg på två skivor av laxen ovanpå spenaten.








Salta laxen lite.








Vik in ena kanten av rispappret ...








... och sedan den andra, så att fyllningen inte kan rinna ut på sidorna.








Börja vid den ände där fyllningen är och rulla ihop.








Färdiga för stekning/fritering.









Sen dog tyvärr batteriet i kameran, så några bilder på de färdiga blev det inte, denna gång i varje fall.

Hetta upp ca 2 cm olja i en stekpanna med höga kanter. Se till att ha ett lock tillgängligt i närheten. Stek/fritera rullarna runt om ca 5 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushålls papper ett par minuter innan de serveras med kokt potatis eller bara en sallad .



måndag 16 augusti 2010

Köttfärssås - hur gör du?

Köttfärssås och spagetti blev det till middag här hemma ikväll och under tiden som jag höll på i köket dök en tanke upp i huvudet. När det handlar om köttfärssås så misstänker jag att det är något som det finns minst lika många receptvarianter på som det finns kockar som lagar till den.  Och när det sen handlar om allergianpassade varianter misstänker jag att det kan bli ännu fler. Det gjorde att jag blev lite nyfiken på hur andra brukar laga till köttfärssås hemma hos sig. 

Hur brukar du laga köttfärssås? Är det någon ingrediens som du alltid har i (förutom köttfärs då)? Eller har du någon lite mer oväntad ingrediens? 
Ja, lämna helt enkelt en kommentar med vad du brukar använda för ingredienser när du lagar köttfärssås så kan det utgöra inspiration för andra att experimentera och variera sig med!

Dagens köttfärssås här hemma var ganska så standardvariant för hur den brukar se ut här och den utan tomat eftersom dottern inte kan äta det. Den innehöll följande ingredienser:

- köttfärs (blandfärs idag)
- rödlök (eftersom den gula var slut)
- vitlök
- köttbuljongtärningar (Ekologisk köttbuljong, inköpt på Hemköp)
- ajvar relish
- balsamvinäger
- vatten
- Maizena majsstärkelse
- oregano
- peppar
- några droppar Ekströms Collorit (såskulör)

Och den slukades med god aptit av alla i familjen. 
Ibland, i synnerhet om det är så att jag har en lite mindre förpackning med köttfärs, så brukar jag dryga ut den lite genom att finriva lite morötter eller squash/zucchini som blandas ner i köttfärssåsen.

Dagens rester

Snabbkakor i två varianter

Väldigt snabbakade kakor i två varianter beroende på vad man har hemma, bara att röra ihop och klicka ut i formar. Samma tillvägagångssätt för båda.

 
Snabba bovetekakor

3,5 dl boveteflingor
1,5 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
125 g mjölk- och sojafritt margarin






Snabba kokoskakor
3,5 dl riven kokos
1,5 dl socker
100 g mjölk- och sojafritt margarin







Värm ugnen till 175 grader. Blanda boveteflingor eller riven kokos och socker i en skål. Smält margarinet och rör  ned Klicka ut i småbrödsformar/små muffinsformar (ca 4-5 cm i diameter). Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna lite och mumsa på.




söndag 15 augusti 2010

Mjölkfritt för de minsta

Mjölkproteinallergi/överkänslighet upptäcks i många fall i samband med att man börjar introducera fast föda i form av smakportioner till bebisen, till exempel genom industritillverkade grötpulver, där de flesta innehåller ganska mycket mjölk i form av bland annat skummjölkspulver. Ett annat vanligt scenario när man upptäcker  en allergi eller överkänslighet mot mjölkprotein är när man av någon orsak väljer att fasa ut amningen och ersätta med modersmjölksersättning eller välling, men det är absolut inte ovanligt att bebisar reagerar redan i samband med amning på komjölksprotein som passerar över till bröstmjölken.

Hur gör man när man helt plötsligt står där med ett spädbarn som helt plötsligt inte tål det som är basen i deras föda och vad för finns det för något att ge dem istället?


Amning
Om man ammar och trivs med det så finns det absolut ingen anledning av avbryta en fungerande amning om man som mamma vill fortsätta bara för att barnet har visat sig reagera på komjölksprotein som mamman får i sig med sin kost. Däremot så får den som ammar en mjölkallergiker se till att utesluta alla former av mjölkprotein ur sin egen kost. 

Det är viktigt både i samband med amning, men även i samband med introduktion av fast föda till bebisen längre fram, att veta vad det finns mjölkprotein i eller inte. Mjölk kan gömma sig i många olika typer av produkter då det är billigt och näringsrikt och därför ofta används för att dryga ut andra råvaror i halv- och helfabrikat och det är inte alltid som det heter något med mjölk heller i innehållsförteckningarna. Så det gäller att läsa innehållsförteckningar på allt och HÄR finns en guide till olika "mjölkord" som betecknar att en produkt innehåller mjölkprotein.

När man väl kan hitta och identifiera produkter som innehåller mjölkprotein så att man kan undvika dem ställs man inför nästa fråga - vad det då för produkter som man kan använda för att ersätta olika typer av mjölkbaserade produkter med? Det finns att läsa om i det HÄR blogginlägget.


"Mjölkfri" modersmjölksersättning
Men om min bebis redan nu inte ammar utan äter modersmjölksersättning, eller om jag av någon anledning inte vill fortsätta att amma, hur gör jag då? De vanliga modersmjölksersättningarna som man köper i vanliga livsmedelsbutiker är baserade på komjölk, så dessa går inte att använda, men det finns ett flertal olika modersmjölksersättningar som är avsedda för bebisar med mjölkproteinellergi/överkänslighet.

"Mjölkfria" modersmjölksersättningar finns att köpa receptfritt på apoteken, men är dyra. En burk ger ungefär 3 liter färdigblandad ersättning och då kostar hydrolyserade ersättningar runt 200:- per burk, medan de ersättningar som är baserade på fria aminosyror kostar lite över 500:- per burk. Att köpa all den ersättning som behövs till de priserna skulle ruinera de flesta. Därför subventioneras denna kostnad  genom att man får ersättning utskriven på livsmedelsanvisning (som är en form av recept) av läkare. Då betalar man 120:- per uttag och hur mycket man får per uttag varierar med vart i landet man bor. På vissa ställen räknar man att ett uttag ska räcka två månader, på andra tre och ytterligare andra ställen i en månad . Vid varje uttag får man  då så mycket som barnet förväntas behöva under den tiden som ett uttag är avsett att räcka. och då betalar man 120:- per uttag oavsett om uttaget avser 2, 4, 8 eller 12 burkar för att ta ett exempel. Många gånger så brukar man få köpa en första burk själv utan recept för att testa med, innan man kan få utskrivet på anvisning i fortsättningen, men det varierar lite mellan olika ställen i landet.

De flesta av dessa ersättningar är faktiskt baserade på olika former av mjölkproteiner, kasein eller vassle, med dessa har hydrolyserats. Att de har hydrolyserats innebär att proteinerna har "slagits sönder" till så små delar att kroppen inte ska kunna reagera allergiskt på dem, men i en del fall så händer det att barn reagerar även på de ytterst små mängderna av mjölkproteiner som finns i de hydrolyserade ersättningarna. Då finns det modersmjölksersättningar som är baserade på helt fria aminosyror att ta till, dvs de innehåller ingen mjölk alls.

De flesta klarar av de hydrolyserade ersättningarna i någon form, dvs fungerar det inte med en vasslebaserad hydrolyserad ersättning så kan det fungera med en kaseinbaserad. Komjölk innehåller drygt ett 20-tal olika proteiner och vanligtvis reagerar man på minst 2 olika, därav att det kan fungera med en annan hydrolyserad ersättning även om den första man provar inte fungerar. Vanligtvis brukar vården vilja att man har provat med både en vasslebaserad och en kaseinbaserad hydrolyserad modersmjölksersättning och att ingen av dem fungerar innan de vill skriva ut en ersättning baserad på fria aminosyror pga den stora prisskillnaden som är mellan hydrolyserade och fria ersättningar.

De hydrolyserade ersättningarna har lite olika innehåll och egenskaper. En sak som kan vara bra att ta under övervägande och diskutera med läkaren som skriver ut livsmedelsanvisningen är att kasein kan verka lite stoppande medan vassle har en lite mer lösande effekt på tarmen, därav att det kan vara bättre att välja en vasslebaserad hydrolyserad ersättning om man har ett barn med som har eller har haft förstoppningsproblematik/trög mage.

Det som är gemensamt för dessa ersättningar är att de har en rätt så speciell smak på grund av att de är hydrolyserade så det kan krävas lite trixande att få barnet att acceptera smaken. Men små bebisar har inte  samma smakpreferenser som vuxna utan vänjer sig i de flesta fall rätt snabbt vid smaken. Beroende på vilken typ av reaktioner det handlar om (om det inte är risk för väldigt allvarliga) så kan man börja med att blanda lite av det mjölkfria ersättningspulvret i den mjölkbaserade som barnet är vant vid och sen successivt under ett par måltider eller dagar öka mängden mjölkfritt ersättningspulver och minska den komjölksbaserade ersättningen tills det slutligen enbart är mjölkfritt pulver i flaskan. Riskerar man allvarliga reaktioner så är man tvungen att byta rakt av till mjölkfri ersättning. Vanliga tips som nämns för att introducera det brukar vara att blanda i rätt så mycket vaniljsocker eller socker under ett par dagar för att få barnet att acceptera den nya smaken. Så snart barnet tar ersättningen fasar man snabbt  bort vaniljsocker/socker och ger ersättningen ren.


Kaseinbaserade hydrolyserade modersmjölksersättningar:
  • Nutramigen 1 Lipil.Avsedd för komjölksallergi och sojaallergi. Kan användas från första veckan. Hydrolyserat kasein, sojaolja.Ska vara fri från hela sojaprroteiner.
  •  Nutramigen 2 Lipil. Är motsvarande Nutramigen 1 Lipil, men sammansättningen är annorlunda för att vara bättre anpassad till näringsbehovet hos barn från 6 månader.
  • Nutramigen 1 LGG Lipil. Motsvarande Nutramigen 1 Lipil, men är även berikad med probiotika.
  • Nutramigen 2 LGG Lipil. Är motsvarande Nutramigen 2 Lipil, men är även berikad med probiotika.
  • Pregestemil Lipil. Avsedd för komjölksallergi med symtom som långvarig diarré och andra problem från mag-tarmkanalen, även vid problem med fettupptag ur kosten och dålig tillväxt - "failure to thrive". Hydrolyserat kasein och sojaolja, men ska vara fri från hela sojaprotein.

Vasslebaserade hydrolyserade modersmjölksersättningar:
  • Profylac. Kan användas från födseln. Avsett att användas vid komjölksallergi, sojaallergi och sekundär laktosintolerans. Hydrolyserat vassleprotein.
  • Althera. Kan användas från födseln. Avsedd att användas vid komjölkallergi och sojaallergi. Hydrolyserat vassleprotein. innehåller laktos (utan mjölkprotein).
  • Pepticate. Näringsmässigt komplett för spädbarn 0-1 år. Avsett för komjölksallergi. Berikad med probiotika. Innehåller hydrolyserat vassleprotein, kostfiber från mjölk och fiskolja.
  • Pepti Junior. Kan användas från första veckan. Avsett för komjölks- & sojaallergi/intolerans.  Innehåller hydrolyserat vassleprotein och sojaolja.

    Ersättningar baserade på helt fria aminosyror (dvs helt fria aminosyror):
    • Nutramigen AA. Modersmjölksersättning baserad på majsglukossirap.Avsedd för användning vid  svår komjölksallergi eller multipel födoämnesallergi, även vid besvär från mag-tarmkanalen som kräver eliminationsdiet. Innehåller sojaolja som ska vara fri från sojaproteiner. Kan ges från första levnadsveckan.
    • Neocate LCP. Modersmjölksersättning baserad på majsbaserad, hydrolyserad glukossirap. Är avsedd för komjölksallergi eller multipel födoämnesallergi där hydrolyserade ersättningar inte tolereras samt som ett diagnostiskt verktyg vid strikt eliminationsdiet. 
    • Neocate Active är ett helt mjölkfritt kosttillägg som är avsett att utgöra ett komplement till vanlig kost för barn från 1 år och uppåt. Finns neutral samt svartvinbärssmak.
    • Neocate Advance. Avsedd för användning vid total eliminationsdiet för barn mellan 1-10 år. Näringsmässig komplett vid intag av full dagsvolym.
    •  
      Det finns även ersättningar som är baserade på soja, men dessa används i väldigt liten utsträckning till följd av att det är rätt så många mjölkallergiker som även reagerar på soja.

      Gröt och välling
      Om bebisen redan tidigare har ätit någon form av "mjölkfri" modersmjölksersättning så går det utmärkt att använda denna som fortsatt bas för introduktion av annan föda när det handlar om gröt och/eller välling. Mjölkersättningspulvret går att använda t.ex. för att näringsberika hemlagad gröt genom att blanda ner ett par skopor ersättningspulver i gröten. Det går även att använda ersättningen som grund och reda den tjockare konsistens och ge som välling. Så ersättningen har ett användningsområde även efter att man introducerar annan föda om man inte fortsätter att delamma.

      Vill man använda sig av färdigköpt, industritillverkad gröt och/eller välling så finns det flera alternativ att välja på numera ute i vanliga mataffärer. Tyvärr verkar de mjölkfria produkterna råka dras med betydligt större produktionsproblem/känsligare produktionslinjer. Det har under de senaste åren ofta hänt att tillverkningen av olika mjölkfria grötar och vällingar av olika märken i perioder legat nere helt och hållet på grund av problem med råvaror. Så det kan vara bra att inte låsa fast sig helt vid en sorts köpt mjölkfri välling/gröt utan försöka få barnet att acceptera flera olika (om han/hon tål dem i övrigt) så att man har alternativ om något sådant inträffar.

      EnaGo har två mjölkfria grötar och en mjölkfri välling. Grötarna finns med äpple/vanilj- samt banansmak medan vällingen är naturell. De är baserade på vete, majs, havre och ris. Helt utan mjölk och soja. Avsedda från 6 månader.

      Semper har mjölkfri gröt och välling. I nuläget finns det en naturell risgröt som är avsedd från fyra månader. En naturell välling baserad på ris som är avsedd från 6 månader. En mjölkfri fullkornsgröt baserad på ris, vete och majs från 8 månader med äpple. Alla produkter innehåller sojalecitin.  
      OBS! Semper har för tillfället produktionsproblem med sina mjölkfria grötar och vällingar pga råvarubrist, så produktionen ligger nere och de arbetar på att ta fram nya recept på deras mjölkfria produkter och dessa beräknas finnas ute i butik i början av 2011. Läs mer här ->>  
      Jag kommer att uppdatera bloggen så snart mer info kommer om deras nya produkter.

      Nestle har tre olika grötpulver i sitt sortiment som är utan mjölk. De har två grötar som är utan tillsatt mjölk. Med detta menas att man ska blanda grötpulvret med bröstmjölk eller modersmjölksersättning för att det ska bli näringsmässigt komplett. Dessa två grötpulver tillverkas dock i samma maskiner som deras andra grötar som innehåller mjölk, vilket kan göra att de kan innehålla spår av mjölk även om maskinerna rengörs noga mellan produktionsomgångarna. Så om ens barn är känsligt för mjölk eller riskerar allvarliga reaktioner är det bra att låta bli Nestles grötar som är utan tillsatt mjölk. Dessa finns som en risgröt med morot avsedd från fyra månader samt en havregröt med katrinplommon från 5 månader. (Jag lyckas inte hitta någon info om dessa på Nestles hemsida.)

      En annan gröt som ingår i Nestle´s sortiment är Sinlac som är mjölk- och glutenfri. Den kan ges från 4 månader och är baserad på ris och fruktkärnmjöl. Fruktkärnmjöl går även under beteckningen johannesbrödsmjöl och är en baljväxt och därmed en släkting till soja. Det kan vara bra att veta och vara medveten om ifall man väljer att ge sitt barn Sinlacgröt eftersom rätt så många mjölkallergiska bebisar/småbarn även utvecklar allergi mot soja.

      Det var de gröt- och vällingalternativ som förekommer i de flesta stora mataffärer. Ger man sig in i mindre butiker, hälsokostbutiker, apotek mm finns det några alternativ till som är utan mjölk. Flera av dessa är avsedda att blandas med ersättning eller bröstmjölk i första hand eftersom de inte är berikade med vitaminer och mineraler i samma utsträckning som de som är nämnda ovan, men går även att tillredas med tex kalciumberikad havre- eller risdryck. Följande hittar man tex hos Ekologiska barnmatsbutiken som jag har tagit som exempel på andra barngrötar som finns som är utan mjölk.De flesta går även att tillreda som välling genom att anpassa doseringen.

      Urtekram har en babygröt/babyvälling från 6 månader som är baserad på ris, quinoa och hirs, och en barngröt med havre, korn, dinkel, hirs, quinoa och frukt (banan, dadlar, aprikos).

      Tyska Holle har naturell hirsgröt/-välling och naturell risgröt/-välling från 4 månader, Från 6 månader så har de hirsgröt-/välling med äpple och päron, naturell dinkelgröt/-välling, naturell havregröt/-välling, en naturell 3-korns gröt med ris, majs och hirs müsligröt med vete och havre och frukt (äpple, banan, hallon).
      De har även en fullkornsvetegröt från 4 månader. Eftersom den är baserad på enbart vete och innehåller gluten är det inget bra alternativ att börja med när man introducerar annan föda eftersom gluten ska introduceras lite försiktigt i succesivt ökande mängder. Holle har även grötar som är med mjölk så kolla så att det blir rätt variant. Hur det är med tillverkningen och om det kan förekomma ev spår av mjölk vet jag tyvärr inte.

      Organix har en naturell risgröt och en fruktgröt med banan som är baserad på ris och majs. Båda är från 4-6 månader och framåt.

      Babynat Organic har ris/quinoagrötar i flera varianter - frukt från 6 månader, kakao/vanilj från 8 månader och blandade grönsaker som rekommenderas från 12 månader i Sverige pga att den innehåller 2% spenat (den franska tillverkaren rekommenderar från 6 månader).

      torsdag 12 augusti 2010

      Kokosmums/Kokosrutor


      Såna där bollar eller toppar med vitt fluff innuti och som antingen är chokladdoppade eller täckta av kokos har ofta en kexbotten och även om de är utan kex så innehåller de ofta glukossirap och äggvita. 

      Dessa är utan allting sådant och i dagens variant med en svag smak av flädersaft. De är lätta att göra själv, men elvispen får jobba rätt så hårt. Att göra dem utan tillgång till elvisp är nog rätt dömt att misslyckas.


      Kokosmums/Kokosrutor  ca 20 bitar
      4½ dl strösocker
      3/4 dl florsocker
      2 dl vatten eller drickfärdig saft
      2 tsk No Egg
      2 msk gelatinpulver
      1½ dl kokhett vatten

      Garnering:
      4 dl riven kokos
      1 msk kaka

      Blanda riven kokos och kakao. Strö ut ett tunt lager av blandningen i botten på en form (ca 20*30 cm), använd ca 1/3 av kokosblandningen till det.Se till att hela botten i formen är täckt.

      Rör ut NoEgg i ca 1 msk av saften (kalla vattnet). Tillsätt resten av saften, sikta ner florsocker och rör ner strösocker. Lägg gelatinpulvret i en skål och häll på det kokheta vattnet och rör tills gelatinet löst sig.

      Ta fram elvispen och börja vispa i sockerblandningen och tillsätt gelatinblandningen. Vispa kraftigt i ca 30 minuter så att man får in mycket luft i blandningen. Man märker inte så stor skillnad i konsistensen på 5-10 minuters vispning eller 30 minuter, men det märks stor skillnad i volym även mellan 20 och 30 minuters vispning. Så 30 minuters kraftig vispning rekommenderas.

      Bred ut smeten i formen som förberetts med kokos/kakaoblandning i botten, strö över ytterligare ca 1/3 av blandningen så att allt är täckt av kokos. Ställ in i kylskåpet för att stelna i minst 2 timmar för att stelna.
      Skär i rutor och vänd snittytorna i resterande kokosblandning. Förvaras kallt.

      Går även utmärkt att frysa för att spara till senare tillfälle, men styckfrys då på tex en bricka innan de läggs i en burk med smör-/bakplåtspapper mellan lagren. De är mjuka direkt från frysen, men lite sega så låt dem gärna tina ett par minuter (5-10) innan de äts.

      Inte riktigt nöjd

      Jag känner mig inte riktigt nöjd med den nuvarande bloggdesignen och bakgrunden, så jag kommer att hålla på att fixa lite med den de närmaste dagarna och prova mig fram med lite olika bakgrunder och mallar. Så bli inte förvånade om det ser lite olika ut varje gång ni tittar in närmsta dagarna.


      tisdag 10 augusti 2010

      Knäckig bärkaka


       Hittade en lapp med ett "gammalt" recept som legat i en låda ett bra tag sen senast jag bakade den. Ett mellanting mellan kaka och paj kan man nästan säga, men den har inget pajskal. Den äts i varje fall bäst på tallrik med  sked. Bären sjunker ner/kakan höjer sig lite över bären och sen blir det ett knäckigt lager ovanför bären. Vilka bär som helst bör fungera att använda, men alla gånger som jag hittills har gjort den har jag använt mig av en blandning av hallon och blåbär. 

      Knäckig bärkaka
      2 msk linfrön + 2 dl vatten
      3 dl socker
      3 dl Maizena majsstärkelse
      ½ dl potatismjöl
      1 tsk FiberHusk
      2 tsk bakpulver
      2 tsk vaniljsocker
      100 g mjölk- och sojafritt margarin
      1 dl risdryck
      ca 3 dl bär (1 dl hallon + 2 dl blåbär)

      Börja med att koka upp linfrön och vatten, låt koka 3-4 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna till en aning ca 5 minuter. Lägg sockret i en vispskål och sila det varma linfröavkoket ner i sockret och låt stå ca 15 minuter.
      Sikta under tiden ihop majsstärkelse, potatismjöl, FiberHusk, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Smält margarinet och låt det svalna lite. Smörj en form med avtagbar kant med olja och mjöla därefter med potatismjöl. Värm ugnen till 175 grader.
      Vispa socker och linfröavkok kraftigt med elvisp 3-4 minuter. Vispa därefter på låg hastighet ner Maizenablandningen, det smälta margarinet och risdrycken till en slät smet.
      Häll upp smeten i formen och strö över bären. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter tills kakan "stannat" och det bildats en knäckig skorpa som börjat få lite färg på kakan.

      Majssoppa med baconströssel och nachos

      En snabb och enkel soppa som mättar bra. Mängden nedan var vad jag lagade till här hemma till 6 personer och det blev ungefär 2 portioner över .. av soppan i varje fall, baconet såg de till att äta upp.

      Majssoppa med baconströssel och nachos, 8 personer

      750 g majskorn
      15 cm purjolök
      1 vitlöksklyfta
      1 tsk sambal oelek
      0,75 dl Maizena majsstärkelse
      1,5 l vatten + 3 buljongtärningar (eller motsvarande mängd buljong)
      2 paket bacon
      Nachochips

      Värm ugnen till 150 grader och lägg in nachochipsen så de blir varma under tiden som du gör soppan.

      Skölj och strimla purjolöken och pressa vitlöksklyftan. Lägg majskorn, purjolök, vitlök, sambal oelek och majsstärkelse i en matberedare och mixa, ev i två omgångar om matberedaren är liten. Mixa inte helt slätt utan låt en del majs vara kvar i bitar så det är lite grynigt. Koka upp vatten och buljongtärningar i en stor kastrull. Lägg i den mixade majsen lite i taget i buljongen och rör tills det löser sig. Låt sjuda under lock ca 10 minuter. Rör om då och då så det inte blir ett tjockt lager på botten.

      Hetta upp en stekpanna och klipp baconet i småbitar och stek knaprigt. Ta upp och låt rinna av på lite hushållspapper. Lägg baconströsslet i en skål och toppa soppan i tallrikarna med lite bacon. Servera med de varma nachochipsen.

      söndag 8 augusti 2010

      Veckomatsedel - v 31


      Veckan var lite seg med att få till någon planering av menyn den här veckan, hoppas på bättring till kommande vecka. Här är i varje fall det som serverats till middag här hemma under veckan som varit.
       
      Måndag: Risotto med mango chutney-kyckling
      Risotto: Hetta upp en rejäl skvätt olja (oliv gärna) i en gryta, lägg i finhackad lök och ev lite finhackad vitlök och låt "koka" några minuter. I med avorioris och fräs det lätt. Ev en skvätt med vitt vin (tex alkoholfritt från systemet för att slippa allergener och tillsatser som finns i matlagningsvinerna i livsmedelsaffärer).  Sedan ska man späda med en liten skvätt buljong i taget och sen fylla på med en ny skvätt när den förra skvätten har börjat koka in. Till vardags brukar jag göra en latmansvariant genom att börja med att smula i 1-2 bujongtärningar i lök- & risblandningen och sen späder jag med lite kallt vatten i taget och rör om, istället för att först ställa mig och koka upp till buljong. Späd med mer vatten när det förra börjat koka in. Fortsätt att späda tills riset är mjukt och det börjar bli krämigt.
      Egentligen ska man sen enligt originalrecept på risotto avsluta med att blanda ner riven parmesan, men med mjölk- och äggallergiker fungerar inte det. Istället brukar jag riva parmesanen i en skål bredvid så får var och en som tål blanda ner i risotton på sin egen tallrik.

      Tisdag: Korvgryta allt-i-ett
      Korvgryta allt-i-ett: Skala och dela potatis och div blandade rotfrukter i halvstora bitar och lägg i en kastrull med vatten & buljongtärning(ar) anpassade efter mängden vatten. Koka upp och tillsätt lite hackad lök, strimlad purjolök, ev ngn vitlöksklyfta. Låt koka tills rotfrukterna är halvmjuka. Lägg i paprika delad i halvstora bitar och ev andra grönsaker som inte behöver så lång koktid. Dela korv (falukorv eller kryddigare korv) efter önskemål i bitar och lägg i och låt allt bli varmt. Kort sagt lite blandat hopplock av vad man har hemma i rotsaks- och grönsaksväg som man kokar i buljong och tillsätter lite korv i bitar.


      Onsdag: Stekt kött, potatis, grekiskinspirerad sallad
      Grekiskinspirerad sallad: Isbergssallad, gurka, paprika och finhackad rödlök i en dressing av olivolja, vitvinsvinäger, salt, peppar och rätt mycket vitlök. En del av dressingen hälldes i en skål bredvid där tärnad fetaost fick marinera och sen fick de som tål och vill ha fetaosten komplettera med den på sin egen tallrik.

      Torsdag: Baconlindad kyckling, bakade potatishalvor och trafikljussalsa med lite sting
      Baconlindad kyckling: Dela kycklingfiléer på längden, linda med baconskivor. Hetta upp en stekpanna och bryn kycklingen runt om i lite mjölkfritt margarin. Krydda med peppar. Lägg i en ugnssäker form och stek klart i ugnen 175 grader ca10 minuter.
      Bakade potatishalvor: Tvätta/skrapa ganska stora potatisar alt. bakpotatisar. Dela i halvor och lägg i en ugnsform/plåt och ställ in i ugnen i 200 grader. När det börjar bli en "hinna" ovanpå potatisarna ta ut dem, bred/pensla på lite mjölkfritt margarin och strö över lite salt, peppar & örtkryddor efter önskemål. Ställ tillbaka i ugnen tills de är färdiga.


      Fredag: Blandat kylskåpsplock - stekt falukorv, hamburgare, pasta, grönsaker

      Lördag: Köttfärssås med pasta
      (inte alla i familjen hemma till middag, så inte så allergianpassad)

      Söndag: Köttgryta, ris

      Trafikljussalsa med lite sting

      Att tima in och avgöra när de mangofrukter man kan köpa hela i affärerna är alldeles lagom mogna kan vara lite svårt. Eftersom de skördas omogna och sen får eftermogna så kan det ibland (ofta tycker jag) att det kan gå väldigt kort tid från stenhård och omogen till övermogen och dålig. Det är sällan som man kan hitta lagom mogen mango att köpa färsk. Därför brukar jag vara bekväm av mig och använder mig mestadels av färdigtärnad mango från frysdisken. Då får man alltid lagom mogen mango och slipper dessutom en massa slabb med att skala, kärna ur etc. Mango som skördats omogen och fått eftermogna i transporterna lyckas sällan leva upp till samma smak som de som skördats solmogen, tycker i varje fall jag - eller så har jag bara haft otur när jag köpt hel mango här i Sverige.

      Trafikljussalsa med lite sting
      1 röd paprika250 g tärnad (tinad) mango
      2 avokado
      3 msk sweet chilisås
      1 vitlöksklyfta
      1 msk riven färsk ingefära
      ½ msk vitvinsvinäger
      ½ dl vatten.

      Tärna paprika och avokado och blanda med mangon i en skål. I en mindre skål blandas sweet chilisås, pressad vitlök, riven ingefära, vinäger och vatten till en dressing. Häll över mango-blandningen och blanda om. Låt stå kallt åtminstone en halvtimme innan servering så att smakerna får sätta sig.

      Mustig köttgryta

      Den här köttgrytan tjänar nästan på att göras i förväg så att smakerna får sätta sig ordentligt, men den går naturligtvis lika bra att äta nylagad också. Varför inte storkok som sen fryses in och tas fram andra dagar  när tiden är mer knapp kanske?
      Den tar en liten stund på spisen, men när allt väl är i grytan så sköter den sig själv.

      Mustig köttgryta
      1 kg benfritt nötkött, (t.ex. högrev, grytbitar etc) eller viltkött
      1gul lök
      1 röd lök
      2 morötter
      1 palsternacka
      1 liten burk konserverad sparris i bitar
      4 msk Maizena majsstärkelse
      3/4 msk paprikapulver
      1 köttbuljongtärning
      1 dl rödvin
      5 dl vatten
      1 dl lingonsylt
      2 msk tomatpuré
      3-4 lagerblad
      7-8 krydd- och/eller svartpepparkorn
      Lite olja eller mjölkfritt margarin att bryna kött, lök och rotfrukter i

      Skär köttet i ganska små bitar. Finhacka löken. Skala och skär morot och palsternacka i ganska små bitar. Blanda majsstärkelse och paprikapulver i en plastpåse eller burk. Lägg i köttbitarna i omgångar och skaka i mjölet.
      Hetta upp en gryta och bryn köttet i omgångar i lite olja eller mjölkfritt margarin. Ta upp och håll det redan brynta köttet varmt. Lägg i en ny klick mjölkfritt margarin/olja och bryn lök, morötter & palsternacka några minuter i grytan.
      Lägg tillbaka köttet och tillsätt övriga ingredienser: vatten, vin, lingonsylt, sparris (även spadet från burken), buljongtärning, tomatpuré, lagerblad och pepparkorn. Låt sjuda på halvsvag värme i 1½-2 timmar så att köttet blir riktigt mört. Smaka av och krydda ev lite till om så önskas.

      lördag 7 augusti 2010

      Flyttat receptregister

      Receptregistret har flyttat! Tidigare låg recepten länkade i bokstavsordning nertill ute i vänsterkanten, men nu har det fått en egen sida/flik som återfinns i nederkanten av själva sidhuvudet.

      Där har jag sorterat in dem i olika kategorier för att göra det mer överskådligt och även betydligt lättare att hitta om det är någon särskild typ av recept som man är ute efter. Det kommer även att underlätta  jobbet för mig att lägga in länkar till de kommande recepten som kommer att dyka upp i framtiden.


      Tips: Frityrsmetsmix

      Frityrsmetsmixer brukar ofta innehålla vetemjöl och recept för att göra själv är också ofta baserade på vetemjöl och ofta gärna ägg i smeten också. Jag har testa med lite olika, men tyckt att det har varit svårt att få till någon bra frityrsmet som varit lika bra som de med vetemjöl och/eller ägg(vitor).

      Härom dagen hittade jag en ny produkt från Santa Maria i deras Thai-serie som nyligen dykt upp, en pulvermix på frityrsmet som är "utan allt". 



      Den innehåller rismjöl, modifierad majsstärkelse, socker, salt, surhetsreglerande medel - E500 (dvs bikarbonat) och förtjockningsmedel E415 (som är xantangummi och som inte är baljväxtbaserat) och den ska bara blandas ut med vatten. En påse innehåller 140 g mix och den blandas med 2 dl vatten och därefter är det bara att doppa det som man vill fritera - kött, fisk, skaldjur, frukt eller grönsaker innan det läggs ner i oljan.


      onsdag 4 augusti 2010

      Friterade pitabröd

      Ursprungligen ett recept på ett mexikanskt fyllt majsbröd, "gorditas", som man gräddar genom att fritera det, och som modifierats lite till ingredienser och antal. Dessa är lite större än originalet och fungerar att användas som pitabröd eller varför inte hamburgerbröd vilket det blev senast här hemma.

      Serveras nygräddade (friterade) och fortfarande lite varma. Jag har inte testat att frysa in och ta fram och värma men ska göra det nästa gång de tillagas här hemma. Återkommer med rapport om hur det går med det. För att få till degen bra så underlättar en matberedare väldigt mycket.

      Pitabröd - 4 st bröd
      knappt 4 dl majsmjöl
      4 msk Lailas naturligt glutenfria mjölmix ("Lailas gula")
      1 tsk salt
      1,5 tsk bakpulver
      2 dl varmt vatten (lite varmare än fingervarmt men inte skållhett)

      Lägg alla torra ingredienser i en matberedare. Starta och häll i vattnet och låt maskinen arbeta ihop till en deg ganska lös deg - men inte så lös så att den kladdar. Lägg degen i en burk med lock och låt vila 30 minuter.

      Dela degen i fyra delar och arbeta med en bit i taget. Förvara de andra övertäckta under tiden så att de inte torkar. Hetta upp ett par cm olja i en stekpanna med höga kanter/traktörpanna. Platta ut en degbit i taget till en rund, platt kaka och fritera i oljan. Lägg i brödet och ös hela tiden med olja på ovansidan av brödet med en slev när den friteras. När brödet höjer sig, vänd och fritera andra sidan. Fritera max 1 minut per sida.

      Låt rinna av på hushållspapper några minuter innan servering. Skär upp bröden och fyll de fortfarande varma bröden med önskat innehåll - grönsaker, kött, kyckling etc.

      Mango chutney-kyckling

      Snabblagat och väldigt enkelt att fixa om det är ont om tid.
      Kycklingfiléer tinas om de är frusna (enklast i mikron ca 10 min så pass att de går att dela). Skär kycklingen i skivor eller bitar. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingbitarna i olja eller mjölkfritt margarin. Stek i omgångar och ta upp när de är genomstekta om det är mycket kyckling. När all kyckling är färdigstekt läggs allt tillbaka i stekpannan, strö över lite grillkrydda och klicka i en eller ett par rejäla matskedar med mango chutney och blanda om försiktigt så att alla kycklingbitarna blir smaksatta och varma. Servera.

      ---

      De flesta burkarna med mango chutney som jag sett i mataffärerna har relativt rena innehållsförteckningar, vi skulle i varje fall kunna använda alla sorter som jag har läst på i affären här hemma, men ofta är kryddor samlade under en beteckning så om det är nån särskild krydda som man inte klarar av så kan man lika gärna göra egen för att vara på den säkra sidan och då utesluta det man inte tål om man inte orkar ringa tillverkaren och få reda på vad det är för olika kryddor. Så därför passar jag på att slänga in ett recept på hur man gör sin egen mango chutney.

      Mango chutney
      250 g tärnad mango (tex från frysdisken om man vill vara bekväm)
      1 gul lök
      2 dl råsocker
      ½ tsk kanel
      ½ tsk muskot
      ½ tsk vitpeppar
      1 vitlöksklyfta
      1½ dl vitvinsvinäger


      Tina mangon om du använder fryst. Finhacka lök och vitlök. Blanda alla ingredienser utom mangon i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sjud på medelstark värme ca 30 minuter tills det blir syltliknande. Rör om ett paar gånger under tiden
      Blanda ner mangon och sjud ytterligare ca 20-30 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Häll upp på glasburk och sätt på locket när den svalnat helt. Förvara i kylskåpet.



      tisdag 3 augusti 2010

      Istället för mjölk

      Mer eller mindre överraskande så kanske man möts av beskedet att ens barn eller man själv, eller någon annan man kommer i kontakt med inte tål mjölkprotein eller att man rekommenderas att äta mjölkproteinfri kost ett tag för att testa om olika besvär blir bättre.

      Då ställs man snabbt inför två grundläggande frågeställningar:
      1. Vad finns det som innehåller mjölk mer än den uppenbara mjölken i glaset eller filen & yoghurten i frukosttallriken och finns det en massa konstiga beteckningar som inte heter något med mjölk som kan dölja mjölkprotein? Svaret är att mjölk kan förekomma i så gott som alla typer av sammansatta livsmedel eftersom det är billigt att dryga ut med och det finns en mängd olika beteckningar som mjölkprotein kan dölja sig bakom och HÄR finns en lista med sådana att ta hjälp av.
      2. Den andra frågan blir då naturligtvis - vad finns det för produkter som jag faktiskt kan använda istället för olika mjölkprodukter? Det är den frågan som jag tänkte försöka svara på i det här blogginlägget, dvs tipsa om vad det finns för ersättningsprodukter (och även försöka få med i lite korta drag vad de innehåller i förhållande till andra allergener).
      Detta inlägg kommer vara inriktat på ersättningsprodukter för allmän matlagning av i första hand mjölkproteinfri mat. Ett annat inlägg som är speciellt inriktat på mjölkfria produkter för de minsta barnen med lite kortfakta om de olika sorterna av mjölkfria modersmjölksersättningar samt mjölkfri gröt & välling  finns att hitta HÄR -->.

      De allra flesta av produkterna finns i de flesta vanliga livsmedelsbutiker medan andra kan vara svårare att hitta, t ex i hälsokost- eller veganinriktade butiker eller via olika web-shoppar på nätet. Och alla butiker har kanske inte alla produkter av en tillverkares sortiment hemma heller.

      Rapsyprodukterna är det Dietistbyrån som står bakom och de kan köpas via http://www.allergimat.com men de tar ut en rätt så hög fraktkostnad, så det kan vara ett mer ekonomiskt alternativ att leta i välsorterade livsmedelsbutiker först då det finns en del återförsäljare runt om i landet, se mot slutet av sidan i den här länken.

      OBS!
      I sammanställningen här nedanför är alla produkter fria från mjölkprotein. Sojaprodukter finns med i sammanställningen, men när det handlar om matlagning till små barn så rekommenderas det vanligtvis att man är restriktiv med användningen av sojaprodukter eftersom små barn som är allergiska mot mjölkprotein har en ökad risk för att även utveckla sojaallergi om de utsätts för stora mängder soja. Anledningen är att soja och mjölk har lite likartad struktur så risken är att kroppen tar fel och reagerar på soja i tron att det är mjölk. Den risken ska enligt vissa vetenskapliga studier vara större om barnet har långsamma reaktioner från i huvudsak mag-tarmkanalen på mjölk och där diagnos har ställts genom elimination och provokation. och inget visar något på några tester. Är det en klart Ig-E-förmedlad mjölkallergi som visar utslag på pricktest eller blodprov (RAST) så ska det vara mindre risk för att kroppen tar fel och reagerar på soja i tron att det är mjölk.
      Hur länge man bör vara restriktiv med soja om det endast är mjölkprotein som man inte tål finns det flera olika bud om - allt från 6 månaders ålder till 3 år, men de vanligaste rekommendationerna brukar ligga på mellan 1-2 år. Huruvida man ska utesluta/vara restriktiv med sojaprodukter  under amning av ett mjölkallergiskt barn finns det också olika bud om. Prata med den läkare och/eller dietist som ni har kontakt med vad de rekommenderar just för er. Tänk dock på att inte börja vräka på med soja i stora mängder på en gång (typ att byta ut alla mjölkprodukter mot sojabaserade alternativ) om man väljer att öka mängden sojaprodukter utan smyg in det successivt så att kroppen inte "chockas" av det och reagerar pga det, utan att den får successivt vänja sig vid det så tolerans bibehålls.

      Jag väljer att i första hand försöka länka till de produkter som jag nämner från tillverkarna av respektive produkt, men i vissa fall går länkar till olika butiker där jag hittat produkterna, tex om det är så att  alla tillverkarens produkter inte finns med i text och bild på tillverkarens hemsida. Att jag gör det är för att man tex ska kunna läsa innehållsförteckningar själv och även i så gott som alla fall även kunna se en bild på produkten så kan det bli enklare att få syn på och känna igen produkterna om man vill leta efter dem ute i butikerna.

      Mjölkfritt matfett
      • Carlshamn mejeri har mjölkfritt margarin som är helt mjölk- och sojafritt. Finns som smörgåsmargarin i ask med såväl 40% som 70% fetthalt,  fast mat- och bakmargarin i papper samt flytande margarin på flaska.
      • Milda har mjölkfritt smörgåsmargarin i ask med 60% fetthalt och mjölkfritt bak- och matlagningsmargarin i papper. Sen finns även Milda Culiness och Milda Culiness Lätt som flytande margarin och Milda Eko som är utan mjölk i innehållsförteckningen. Samtliga Mildas produkter innehåller sojalecitin och Culiness lätt innehåller även såväl sojaproteinpulver som E412 guarkärnmjöl.
      • Becel har ett par produkter, Becel Original och Becel Flytande, som är utan mjölk i innehållsförteckningen men som inte är registrerade som mjölkfria. Andra Becelvarianter innehåller mjölk.Innehåller sojalecitin.
      • Naturella oljor som raps, solros, olivolja, majsolja mfl fungerar utmärkt att använda till matlagning och bakning.
      • Kokosfett - finns i såväl silvrigt paket i kyldisken med den typen av kokosfett som brukar användas till bl a ischoklad, men det finns även kokosfett (i princip kokosolja) som är mjukt i rumstemperatur och blir flytande vid 25 grader Celsius som lättast hittas i hälsokostbutiker eller butiker med stora ekologiska sortiment. Fungerar utmärkt att steka i.
      • Ister är ett annat mjölkfritt fettalternativ som fungerar bra att t ex steka i. Brukar finnas i butikernas kyldiskar i anslutning till annat margarin och kokosfett i silverpaket.
      Havredryck
      • Carlshamn mejeri har havredryck i flera olika varianter - både naturell och smaksatt med vanilj eller choklad. Alla varianter av havredryck är berikade med kalcium.
      • Coop har lanserat havredryck under eget Coop-märke som är  kalciumberikad.
      Risdryck
      • Carlshamn mejeri har kalciumberikad naturell risdryck.
      • GoGreen har en ekologisk naturell risdryck som inte är kalciumberikad.
      • RiceDream har risdryck i flera olika varianter. Ekologisk naturell oberikad, naturell med kalciumberikad, choklad (innehåller E412 guarkärnmjöl), hasselnöt-mandel (innehåller korn) och vanilj. För veteallergiker kan det vara bra att veta att RiceDream använder en liten mängd korn i uppstarten av tillverkningsprocessen av risdrycken (även av de andra sorterna och inte bara i hasselnöt-mandel-varianten), men RiceDream har inte kunnat uppmäta några halter av korn i de färdiga produkterna och har därför tagit bort den varningstext om att de kan innehålla spår av korn som tidigare fanns på förpackningarna. Det kan inte uteslutas att om man är väldigt känslig för sädesslagen att man kan reagera på RiceDreams risdryck, jag har flera bekanta vars sädesslagsallergiska barn har reagerat på RiceDreams risdryck.
      • Provamel risdryck med vaniljsmak. Oberikad. Innehåller lecitin av för mig okänt ursprung.
      • SoyaToo har en kalciumberikad risdryck, innehåller carob (= E410 fruktkärnmjöl) och majsstärkelse

      Sojadryck

      Övrig dryck
      • EcoMil har mjölkfria drycker i flera lite annorlunda varianter. På tetra finns bl a mandeldryck och quinoadryck och i snabblöslig pulverform som blandas med vatten finns drycker med bla mandel, kastanj, valnöt, sesam, soja, hasselnöt, havre, quinoa. En del är kalciumberikade och en del är det inte.
      • Isola Bio har dryck i olika varianter som ris, havre, dinkel, hirs och i blandningar ris-mandel, ris-kokos och ris-hasselnöt. Alla varianter är oberikade.
      • Kara har kokosmjölk som anpassats som "mjölkdryck"
      • Rapsy drickchoklad är pulver som blandas ut i vatten.
      • Vanligt O'boypulver eller annat chokladdryckspulver är vanligtvis mjölkfritt och går utmärkt att blanda även i mjölkfria drycker som ris- & havredryck. Dessa innehåller vanligtvis sojalecitin. Vissa kan innehålla spår av mjölk. Chokladdryckspulver som blandas med vatten innehåller så gott som alltid mjölk i pulvret.
      • SoyaToo har en sojabaserad kaffegrädde som ska bete sig som vanlig mjölk/grädde när man blandar den i kaffe (andra mjölkfria drycker/grädde har en förmåga att skikta sig när man blandar dem i kaffe, men det blir ofta bättre om man häller kaffet i mjölken lite försiktigt istället för att hälla "mjölken" i kaffet).
      • Darifree är ett kalciumberikat potatisbaserat pulver som blandas med vatten. Finns med choklad- och vaniljsmak.
      • Inte "mjölkprodukt" men att alternativ för att kunna få i sig extra kalcium så finns en av Arlas God Morgon-juicer som kalciumberikad. Den innehåller juice av apelsin, persika och mango och är berikad med kalcium och D-vitamin så den innehåller samma mängd kalcium som vanlig mjölk (120 mg/100g).

      Smoothies
      • Carlshamn mejeri har drickfärdiga smoothies baserade på havre och frukt/bär i smakerna passion, havtorn och skogsbär. (Detta är samma smoothies som tidigare såldes under varumärket Elovena).
      • Oatly har drickfärdiga havrebaserade smoothies i smakerna granatäpple/päron och blåbär/tranbär.
      • Biferme tillverkar havrebaserad smoothies under varumärket YOSA. Finns i smakerna mango-vanilj och hallon-röda vinbär. Båda sorterna innehåller E410 fruktkärnmjöl och fruktossirap.

      "Yoghurt"
      • Carlshamn mejeri har sojabaserad soyghurt i flera olika smaker, naturell, blåbär, jordgubb och vanilj.
      • Oatly har havredryck på plastflaska som kan liknas lite med drickyoghurt i smakerna jordgubb/skogsbär och äpple/grönt te. De har även en "havregurt" i 1-litersförpackning som kan användas som vanlig yoghurt, är berikad med kalcium och vitaminer och finns som naturell samt i jordgubbssmak.
      • Alpro Soya har sojabaserad yoghurt som de kallar Yofu. Finns som naturell i 500g-förpackning och med olika frukt/bär-smaker respektive vanilj i både 500 g och portionsförpcackningar.
      • Rapsy Frutti är ett pulver som blandas ut i vatten och som kan användas motsvarande naturell fil/yoghurt. Oberikat. Finns i både sötad och osötad variant.
      • Yosa har havrebaserad yoghurt i flera olika frukt och bärsmaker som säljs i 2-pack portionsförpackningar. Finns även i 400g förpackning i smakerna skogsbär respektive vanilj. Den med vaniljsmak är kalciumberikad.
      • Sojade har sojabaserad naturell yoghurt

      Matlagningsgrädde
      • Carlshamn mejeri har en havrebaserad grädde som kallas för Gott i Maten
      • Oatly har havregrädde för matlagning Oatly iMat, finns med 7% respektive 13% fetthalt. Den med 13% finns i såväl 250 ml som 1 litersförpackning. 7% finns endast i 250 ml.
      • GoGreen har havrebaserad matlagningsgrädde i två varianter, "Mat" och "Minimat". Ej vispbara. Båda varianterna innehåller E412 guarkärnmjöl.
      • ICAs I Love Eco ekologisk matlagningsbas (under fliken färska varor) är mjölkfri och havrebaserad. Är lite tjockare än andra havrebaserade matlagningsgrädde så går även att använda som bas för kall sås om man rör ihop såsen med smaksättnig och sen låter stå i kallt i kylen någon timme innan servering.
      • Alpro Soya har sojabaserad matlagningsgrädde som finns i "normal" samt lättvariant. Båda innehåller glukossirap.
      • Isola Bio har risbaserad matlagningskräm. Innehåller carob, dvs samma som E410 johannesbrödskärnmjöl/fruktkärnmjöl. ( I mitt personliga tycke så tillför den inget till matlagningen utan man kan lika gärna (hellre?) vara utan.)
      • Rapsy matlagningspulver är ett pulver som blandas ut i vatten eller blandas med de torra ingredienserna. Ersätter mjölk i matlagning och bakning.
      • Kokosmjölk fungerar utmärkt som ersättning för grädde i matlagningen. Se upp för baljväxttillsatser (oftast E412 guarkärnmjöl) som förekommer i en del sorter. Kokosmjölk i form av pulver kan vara utdrygade med skummjölkspulver och även glukossirap kan förekomma i pulverkokosmjölk och i viss direktimporterad kokosmjölk på burk i småbutiker.
      • SoyaToo har sojabaserad matlagningsgrädde som även går att vispa, men som är osötad till skillnad mot deras "vispgrädde". 
      • Provamel Organic Soya Cuisine är en sojabaserad matlagningsgrädde. Går ej att vispa. innehåller vetesirap.

      Övrig mejeri ("crème fraiche/gräddfil/mjukost"-ersättningar etc)
      • Rapsy frutti är ett puver som blandas ut i vatten och som kan användas motsvarande fil/yoghurt och som bas för kalla såser. Oberikat. Finns som både sötat och osötat.
      • TofuLine har Creamy Spread som är sojabaserad mjukost motsvarande Philadelphiaost. Finns som naturell, vitlöks- & persiljesmak och med ädelostsmak.
      • Sour Supreme är en sojabaserad motsvarighet till crème fraiche
      • Yosa Mat & Dipp är en havrebaserad motsvarighet till t  ex crème fraiche, gräddfil etc. Har funnits på marknaden i åtminstone ett år om jag inte minns fel, men är väldigt svår att få tag i. Även om butikerna har Yosas övriga produkter i sitt sortiment så är det långt ifrån säkert att de har Mat & dipp ens i sitt beställningssortiment.
      • SoyaToo har en sojabaserad crème fraiche-liknande produkt som går under beteckningen TofuQuark  och finns med olika smaksättningar: naturell, med örtkryddor och med paprika. De har även en sojabaserad motsvarighet till Philadelphiaost, Soyadelia, som finns i samma smaker som TofuQuark. SoyaToo har även sojabaserad "hårdost", Soyabel i flera olika smaker som paprika, rostad lök, hasselnöt, svartpeppar, örter mfl.
      • Sheesee är sojabaserad "hårdost" som finns i flera olika ostsmaker som cheddar, blåmögel, edamer, gouda mfl Finns även som sojabaserad mjukost av philadelphia-typ.
      • Cheezly är en sojabaserad smältbar ost som finns i flera olika ostsmaker som t ex gouda, mozzarella mfl.
      "Vispgrädde"
      Dessert
      • Carlshamn mejeri har en havrebaserad vaniljvisp på 2 dl tetra.
      • Oatly har en havrebaserad vaniljsås som finns färdig på 250 ml tetra
      • GoGreen har färdig vaniljsås på tetra. Innehåller E412 guarkärnmjöl.
      • Alpro Soya har desserter i fyrpack med portionsförpackningar i smakerna vanilj, choklad och mörk choklad
      • Provamel har sojabaserade desserter i 4-pack portionsförpckningar i flera olika smaker: choklad, vanilj, karamell och mocka. Alla innehåller vetestärkelse, mockavarianten även korn och råg.
      • SoyaToo har sojabaserade kvargdesserter (TofuQuark Dessert) i flera olika smaker.
      • Rapsy vaniljsås och Rapsy glassmix är pulver som blandas ut i vatten.
      • Vanligt chokladpuddingspulver är ofta utan mjölk och går att röra ut även i mjölkfria alternativ, men man får ta lite mer pulver och det stelnar inte riktigt på samma sätt som med vanlig mjölk så det blir lite "krispigt" utan det blir mer krämigt. Bäst fungerar det med kokosmjölk eller havregrädde, men det går även med havredryck. Risdryck blir lite för blaskigt om man använder det ensamt så då måste man ha väldigt mycket mer pulver så att det blir för stark chokladsmak.
      • Ekströms kok-marsan är utan mjölk och kan kokas med t ex havre-, eller risdryck. De kallrörda varianterna innehåller mjölk.
      • Dr Oetkers tårtfyllningar är utan mjölk och kan blandas med havre-/risprodukter.
      • OBS! att nästan alla köpemaränger är baserade på skummjölkspulver istället för ägg.

      Glass
      • Mjölkfri glass tänker jag inte gå in på i detta inlägg. Hänvisar istället till den omfattande genomgång av vad det finns för mjölkfri glass på marknaden om man ser till de större glasstillverkarna som jag gjorde i våras och som återfinns HÄR.
      Bröd
      • Vanligt köpt matbröd är vanligtvis utan mjölk, men det finns undantag så läs innehållsförteckningen.
      • Knäckebröd är vanligtvis också utan mjölk, men det finns ett fåtal undantag som innehåller mjölk så läs innehållsförteckningarna.
      Pålägg, lite förslag på mjölkfritt
      • Kött och charkpålägg som korv och skinka kan innehålla mjölk så läs innehållsförteckningarna. Eller se alternativa förslag när det handlar om köttpålägg nedan.
      • Leverpastej finns i många olika märken, en del innehåller mjölk och andra inte. Skivbar leverpastej innehåller nästan alltid mjölk, men det finns två undantag - Scans skivbara (innehåller E410 fruktkärnmjöl) och Arbogapastej har en skivbar som är gluten- och mjölkfri., övriga Arbogapastejer innehåller mjölk. Bredbar leverpastej i ask finns det ett stort urval av. Nästan alla Scans leverpastejer i ask är utan mjölk (förutom de som heter något med "grädd". Willys eget märke på bredbara leverpastejer är utan mjölk. Alla utom en, den glutenfria leverpastejen, innehåller mjölk hos Pastejköket - den anges som laktosfri, men har ingen mjölk i innehållsförteckningen. ICAs egna märke innehåller mjölk i alla varianter och Hemköps bredbara leverpastej innehåller såväl mjölk, ägg och fisk.
      • Tartex - vegetarisk pastej på tub.
      • Kaviar är vanligtvis mjölkfri.
      • Marmelad (innehåller ofta baljväxttillsatser och glukossirap om det är billigare köpta varianter men inte alltid), eller gör egen snabbvariant genom att blötlägga torkade aprikoser (eller annan torkad frukt) i lite vatten, koka mjuka och sen mixa slätt.
      • Honung
      • Tahini - sesampasta
      • Hummus - kikärtsröra
      • Baba ganoush - aubergineröra
      • Mosad avokado - guacamole
      • Skivade grönsaker med lite örtsalt
      • Majonäs - normalt sett innehåller majonäs inte mjölk, men vissa sorter (främst lättmajonäs) har man använt mjölk istället för ägg så läs innehållsförteckningarna eller gör egen
      • Skivad frukt
      • Stekt kött, tex köp en rostbiff eller annat nötkött eller skinkstek och tillaga hel i ugnen, låt svalna och skiva tunt och använd som pålägg på smörgås
      • Stek kyckling/kalkonfiléer i ugn, skiva tunt och använd som pålägg
      • Grillad kyckling med äpple, majonäs & curry
      • Flera färdiga smörgåsröror och såser i kyldiskarna är utan mjölk (men innehåller ägg och div E-nummer)
      • BLT (bacon, lettuce, tomato)-  stek bacon och ha på smörgås ihop med tomat och sallad och om man tål en klick majonäs (se ovan om majonäs)
      • Köttbullar
      • Tunt skivad falukorv

      Pannkaksmix/-smet

      Är lite tips att börja med på mjölkfria produkter. Jag kommer att försöka uppdatera och fylla på och komplettera listan allt eftersom jag kommer på och/eller hittar fler produkter.

      -----

      Uppdaterad 2010-11-24