torsdag 22 juli 2010

Semester och modemdöd

Varit extremt lugnt i bloggen ett par veckor. Dels har jag varit iväg på lite semester och där vi var befann vi oss i total skugga för täckningen på det mobila bredbandet. Väl hemma igen dog det vanliga bredbandsmodemet totalt, men ett nytt har kommit och ska kopplas in under dagen. Sen kommer det förhoppningsvis börja bli lite mer aktivitet här i bloggen igen.

fredag 2 juli 2010

Förra veckans meny - Veckomenyn v 25


 Måndag: Grillad flintastek, pommes, bearnaisesås

Tisdag: Svarta lådan, ris

Onsdag: Falukorvswok, pasta
Strimlad falukorv & en påse frysta wokgrönsaker och lite salt, peppar, ingefära, vitlökspulver och en liten skvätt sweet chilisås.

Torsdag: Panerad fisk, ugnsrostade rotsaker
Pangaisusfilé som fick först ligga i saltvatten en stund, därefter vänd i en blandning av krossade Änglamarks Cornflakes & Maizena majsstärkelse med en gnutta salt och sen direkt ner i en stekpanna med olja. Blandade rotsaker - potatis, sötpotatis, jordärtskockor, morötter, palsternacka och polkabetor - delas i bitar och blandas i långpanna med lite olja och lite salt, peppar och örtkryddor och in i ugnen tills de är mjuka.
Lördag: Helstekt vitlöks- & sweet chilikyckling, potatis
1-2 pressade vitlöksklyftor blandas med lite mjölkfritt margarin och salt och peppar. Blandningen gnos in under skinnet på bröstet och på låren på kycklingen samt innuti. Därefter penslas den utvändigt med sweet chilisås. Lägg med bröstet nedåt i en ugnsform som precis rymmer kycklingen. In i ugnen, ta ut efter halva tiden och vänd på den så att bröstet ligger uppåt på kycklingen och pensla på nytt med lite sweet chilisås innan den ställs in i ugnen tills den är klar. 175 grader och jag har för mig att man brukar räkna med ca 40-50 min per kg tinad hel kyckling.
Söndag: Couscous-/pastasallad
Blandat hopplock i en stor skål av det som alla i familjen kan äta som bla kyckling(rester), majs, gurka, paprika mm. En skål med grönsallad bredvid (eftersom den inte rymdes i den första skålen), en med pasta, en med majscouscous och sen lite ost i andra skålar bredvid så får var och en blanda på sin egen tallrik.


---


Den här veckan, v 26 har det inte blivit någon veckomeny eftersom jag tvingades att frosta av frysen eftersom dörrarna knappt gick att stänga och hyllplanen var närmare 7 cm tjocka (jämfört med ca 1cm normalt), trots att det bara var lite drygt 2 månader sen jag gjorde det senast. 

Så här har det snarast blivit restätning av div slattar ur frysen nästan hela veckan för att bli av med allt sånt - två köttfärsbiffar här, 3 frusna broccolibuketter där, lite majskorn och grön sparris här, 2 portioner köttgryta där osv. Och att lägga upp en veckomeny för de sista dagarna i helgen känns ingen större idé. Så nya tag till nästa vecka istället.


Vin till matlagningen

Ibland vill man ha lite vin att ha i maten som lite extra smaksättare. Lite rödvin till köttgrytan, marinaden till köttet och rödvinssåsen eller lite vitt vin till risotton eller såsen till någon fiskrätt. Kanske inte på vardagsbasis, men nån gång emellanåt. 

I mataffärerna finns matlagningsvin av olika slag om man vill ha det, men egentligen vet jag inte riktigt om det förtjänar att få kallas för vin ens. Detta säljs i relativt små flaskor  på mellan 25-33 cl  till en kostnad på ca 20-30:- beroende på märke, i varje fall ligger priset där i de närmaste två affärerna som vi har här där jag bor.

Dessa matlagningsvin innehåller inte så värst mycket vin, utan består av vatten med en rad tillsatser i form av vanligtvis maltodextrin, vinaromer, konserveringsmedel och färgämnen. Jag har inte orkat undersöka närmare ursprunget till det maltodextrin som används, men i varje fall Winborgs vita matlagningsvin innehåller vinaromer med vete.

Ett tips är därför att istället gå till Systembolaget och köpa något av deras alkoholfria viner. Då får man dels riktigt vin och inte en massa konstgjorda tillsatser och aromer. Dessutom till ett betydligt billigare pris, runt 40:-  för 75 cl om man väljer bland de billigaste alkoholfria vinerna.

Väl hemma med vinet så häller man upp det i istärningsformar och fryser in. När det frusit kan man flytta över vin-isbitarna till en burk eller påse att frysförvara dem i  och sen tar man fram lagom många isbitar i taget som får tina vid de tillfällen som man vill ha en skvätt vin i matlagningen.


torsdag 1 juli 2010

Att utnyttja rabarbersaftsrester maximalt

Vad gör man med de rester som blir när man gör saft? Den rårörda rabarbersaften är i varje fall väldigt tacksam och man kan ta tillvara och utnyttja rabarbern maximalt. Eftersom den inte kokas utan fortfarande är ganska hård efter safttillverkningen så går det utmärkt att återanvända den. De senaste omgångarnas saftrester har jag utnyttjat på lite olika sätt. Känns som onödigt slöseri att inte utnyttja till max.

Antingen lagt ett tjockt lager i en ugnsform, blandat socker, potatismjöl och lite kanel och strött över rabarberresterna och blandat runt i formen. Sen gjorde jag en smuldeg av en blandning av riven kokos, boveteflingor, Maizena majsstärkelse, lite socker och Carlshamns mjölkfria margarin som ströddes över och sen in i ugnen för att gräddas tills rabarbern är helt mjuk och smuldegen börjar få lite färg.



Ett annat alternativ är att göra eftersaft - dvs att den frukt/bär (eller i det här fallet faktiskt grönsak, japp - rabarbern är egentligen en grönsak, men den används som frukt) som använts till safttillverkningen kokas en gång till för en ny omgång saft efter att den första runnit av. Det finns betydligt mer smak kvar än vad man kanske tror. 

Så en del av rabarberresterna åkte ner i en gryta ihop med lite drygt halva mängden vatten för motsvarande mängd rabarber jämfört med ursprungsreceptet, och sen fick den sjuda ca en timme på spisen och därefter svalna innan saften silades av. Sen kan man välja om man vill råröra ner socker och citronsyra i den avsilade saften som man gjorde med originalsaften eller om man vill ge den ett uppkok med socker som man gör med annan saft som inte är rårörd. Jag var lite bekväm av mig och rårörde ner socker och citronsyra och hällde upp på burkar och frös in på samma sätt som den första saften av samma rabarber.