söndag 27 juni 2010

Bärremmar

Ett perfekt snacks istället för godis om man blir sugen på något. inspirerade av de hallon- resp. Blåbärsremmar som finns att köpa från René Voltaire, men drygt 40:- för två remmar är betydligt mer än vad vår ekonomi pallar med - i synnerhet när det är så enkelt att göra själv.

1 dl blåbär
1 dl hallon
10 stora björnbär
7 torkade ekologiska aprikoser
2 stora bananer
ev 1 avokado

  • Finhacka aprikoserna. Lägg aprikoser, hallon, blåbär, björnbär, bananer och ev avokado i en matberedare och finfördela till en smet. Bred ut på bakplåtspapper på 2-3 plåtar beroende på storlek på plåtarna. Ställ in plåtarna i ugnen på max 50 grader med ugnsluckan lite på glänt för att släppa ut fukten. (Jag brukar stoppa ett grytunderlägg i kork emellan.) Låt stå på tork tills det blivit sega plattor som lätt lossar från bakplåtspappret. Klipp i remmar.

Ingen vidare bra bild, men en tills vidare för att ha någon över huvud taget

Leopardbananer

Leopardbananer, dvs bananer som blivit brunprickiga av olika grad, men i varje fall tillräckligt brunprickiga så att de inte längre känns så aptitretande att äta som de är, är något som förekommer med (o)jämna mellanrum här hemma liksom även på andra håll förmodar jag.

Idag fick det bli bananmuffins av dem. En experimentvariant av ett annat recept jag har, men som kräver aningens mer jobb än vad jag orkade lägga ner i dag.

Bananmuffins, ca 15-20 st
2,5 dl Maizena majsstärkelse
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 dl socker
½ dl ljus sirap
3 bananer
1 dl Carlshamns flytande margarin 
  • Värm ugnen till 225 grader. Ställ ut formar på en plåt eller i en muffinsform.
  • Lägg alla torra ingredienser i botten på en matberedare med blandningsknivarna i. Bryt bananerna i ett par bitar vardera. Ringla sirap och margarin över. Sätt på locket till matberedaren och kör igång ett par sekunder så det precis blandas till en smet. Skeda upp i formarna och direkt in mitt i ugnen ca 10 min för att gräddas. Känn efter med provsticka.

Ursprungsreceptet till dessa muffins är det som återfinns här nedan. Namnet kommer av att det smakar ungefär som sån friterad banan med vaniljglass som man får på kinarestauranger.

Bananpaj à la Kinakrog
3-4 bananer
1 dl majsstärkelse
1 dl potatismjöl
1 dl socker
100 g mjölk- och sojafritt margarin
3 msk ljus sirap

  • Värm ugnen till 175 grader. Skiva bananerna och lägg i en ugnssäker form. Smält margarinet och låt svalna några minuter. Blanda ner sirap, socker, majsstärkelse och potatismjöl och arbeta ihop till en smet. Bred smeten över bananskivorna. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Servera varm med vaniljglass.

---

Lite andra förslag på vad man kan göra med prickiga bananer:

  • Skala och frys in dem, mixa frysta bananer med kakao/chokladdryckspulver och servera omedelbart = chokladglass,
  • Mixa bananerna med frysta hallon och servera omedelbart = hallonglass,
  • Använd som bas i krämig smoothie eller "milkshake",
  • Bärremmar ,
  • Skär upp på mitten, stoppa i chokladbitar, svep in i folie och stek antingen i ugnen eller på grillen tills bananen är mjuk och chokladen smält,
  • Stek bananerna som ovan fast som de är utan choklad,
  • Skär i bitar och stek med farinsocker och apelsinjuice,
  • Rulla bananen i en blandning av kakao och socker och servera med "grädde" eller glass
  • Skiva tunt, torka och blanda i müsli,
  • Dela i bitar, stoppa in en glasspinne, doppa i smält mjölk- & sojafri choklad och frys 

Chokladglass med banan & marshmallows

Ett recept jag passar på att lägga in här för att kunna göra mig av med den lilla papperslapp som det varit nedskrivet på och som legat i en låda här hemma ett par månader.

Detta recept gör sig bäst om man har glassmaskin. Det går säkert att frysa direkt i frysen, men kräver då en del passning och omrörning så att glassen inte blir för hård. Själv har jag inte testat det, men det blev lite över när jag gjorde den som jag stoppade in i frysen och det biten är nog inte långt ifrån att den skulle kunna användas som mordredskap - så den gör sig helt klart bäst helt nygjord, men går att förberedas delvis i förväg.


Chokladglass med banan & marshmallows
4 dl kokosmjölk
1 dl socker
2 msk kakao
1 msk Maizena majsstärkelse
50 g mjölk- och sojafri choklad
2 bananer
5-10 marshmallows*
(* Little Becky och Hospitality marshmallows är gjorda på majssirap)

  • Blanda hälften av kokosmjölken med sockret, kakaon och majsstärkelsen i en kastrull. Sjud på låg-medelvärme under omrörning till sockret har smält och det börjar tjockna. Bryt chokladen i mindre bitar, lägg i kastrullen och låt smälta under omrörning. Tillsätt resten av kokosmjölken och låt svalna.
  • Mosa bananerna halvgrovt med en gaffel, dvs inte en jämn smet utan lite bananbitar kvar. Klipp marshmallowsen i mindre bitar.
  • Starta glassmaskinen och häll först i chokladblandningen och därefter bananmoset. När det börjar frysa så att det börjar bli tjockare tillsätts marshmallowsen. Frys klart och servera omedelbart.

Sommarsaft * 2



Jag fick tag på ett antal kilon rabarber och självklart var jag tvungen att göra en (ett par) omgångar med rabarbersaft. Det är nästan det som jag saknar mest med den sommarstuga som mina föräldrar hade när jag var mindre och som de inte längre har kvar - "rabarberskogen" i trädgårdslandet. Kvadratmetermässigt så motsvarar den ytan som enbart upptogs av rabarber på den tiden den yta som hela vårat vardagsrum uppgår till där vi bor nu.

Rårörd rabarber- & hallonsaft
3 kg rabarber
500 hallon
30 g citronsyra
3,5 l kokande vatten
2,5 kg socker

  • Skölj och skär rabarbern i ca 1-2 cm bitar. Lägg i en stor bunke/gryta tillsammans med hallonen. OBS! Använd ej aluminium eftersom oxalsyran i rabarbern får aluminiumet att fälla. Koka upp vattnet och häll över rabarber/hallonblandningen. Låt svalna och sen stå kallt i kylskåpet i 3 dygn. Sila av saften. Rör ut sockret i saften och rör tills allt socker har löst sig. Häll upp på flaskor eller burkar och förvara i kylskåp och frys. Den håller sig någon vecka i kylskåpet, så förvara i frysen och ta fram lite i taget allt eftersom det tar slut i kylen. Om man vill kan man tillsätta 1 krm natriumbensoat - blanda detta med lite socker och rör ut i någon matsked av saften innan det blandas i den stora mängden saft.
Hallonen kan bytas ut mot två tvättade och tunt skivade citroner om man vill och tål det.

När jag höll på med rabarbersaften ovan så kom det även ett önskemål från sambon om citronsaft, så det fick bli en snabbgjord sådan också.

Snabbgjord Lemon-Limesaft
2 citroner
2 lime
70 g citronsyra
1 kg socker
2 l kokande vatten

  • Tvätta citrusfrukterna och skala det yttersta gula/gul-gröna skalet med en potatisskalare. Försök undvika att få med mycket av det vita. Pressa saften och lossa fruktköttet innuti citrusarna. Lägg skal, saft och fruktkött i en bunke. Tillsätt citronsyra och socker och rör ihop till en "gröt". Häll över det kokande vattnet och rör tills allt socker har löst sig. Kyl i vattenbad och när saften svalnat sila ifrån skal och fruktkött. Häll upp på flaskor eller i burkar. Förvara i frysen och ta fram en flaska/burk i taget och förvara i kylskåpet. Håller sig någon vecka i kylskåpet.

Midsommarpicknick

Midsommarhelgen är så gott som över nu och läge att försöka komma ikapp lite här i bloggen. Blev inget direkt stort och omfattande midsommarfirande utan blev badutflykt med lite picknickbuffé på midsommaraftonen. Picknickbuffén gjordes klar och i ordning i förväg hemma, och sen hade vi med en engångsgrill för att kunna värma på det lite bara.

I picknickkorgen fanns det
  • baconlindade vattenkastanjer - motsvarande som mitt bidrag i tapastävlingen, fast i budgetvariant med bacon istället för serranoskinka,
  • grillade kycklingben,
  • grillade majskolvar,
  • potatissallad
  • vitlöksbaguetter - latvarianten med köpta av olika slag för att passa in till alla i familjen. Vanliga till majoriteten av familjen, naturligt glutenfria (med guarkärnmjöl) från Garbo till mig och sen vanliga bake-off baguetter till dottern som snittas och fylls med lite hemgjort mjölk- & sojafritt vitlöksmör innan gräddningen. Kan bara uttala mig om de naturligt glutenfri från Garbos och jag tycker väl inte att de var nån jättehöjdare utan rätt gummiliknande i konsistensen, så de lär jag nog inte köpa igen.
  • Lite frukt och (köpta) kex
  • och som dryck - en flaska med koncentrerad rabarber- & hallonsaft som blandades till allt eftersom det gick åt i en tillbringare med hälften vatten och hälften Sprite/fruktsoda/sockerdricka

Kycklingbenen penslades med lite hemgjord grillolja innan de stektes i ugnen hemma kvällen innan och sen fick de en snabbis på grillen för att bli varma och majskolvarna gnoddes in med en liten skvätt grillolja också innan de hamnade i picknickkorgen och grillades lite snabbt på engångsgrillen vi hade med oss. Grilloljan gjordes helt enkelt genom att lite hemblandad grillkrydda blandades ut i lite rapsolja.

Hemblandad grillkrydda
- bara kryddor, inga konstigheter
2 tsk salt
2 tsk svartpeppar
4 tsk paprikapulver
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
2 tsk timjan
2 tsk chilipulver

Blanda alla kryddorna i en burk. Mortla gärna timjanen lite innan den blandas i.


    Korrigering ang laktosfri kesella

    Jag skrev härom dagen lite funderingar om varför det är sån hysteri om laktosfria recept - att jag inte förstår varför det haussas upp och framställs som svårt och att det behövs specialrecept för att göra laktosfritt, när det bara är att byta ut ev ingående mjölkprodukter mot laktosfria dito. Jag skrev även att en av de fåtal mejeriprodukter som jag inte har sett i laktosfri variant var kesella.

    Men där måste jag rätta mig, för två dagar senare såg jag en nyhetsmarkering på en hyllkant i mejerihyllan och vad var det som fanns på den platsen - jo, en laktosfri matkvarg från Valio. Så nu finns det också en laktosfri kesellavariant.

    onsdag 23 juni 2010

    Svarta lådan

    En kanongod och lättlagad köttfärsrätt med vitkål. Dagen till ära (eller vad man ska säga) tillagad med färsk vitkål.  Receptet är ursprungligen från någon köttfärsrättstävling som tidningen Allt om Mat arrangerade om jag inte minns fel, men som fått ett par mindre modifieringar här hemma. Mängderna nedan räckte till middag för 2 vuxna & 4 barn (4-12 år), samt en matlåda till lunch till en av oss vuxna.

    Svarta lådan

    650 g köttfärs
    1 gul lök
    1 purjolök
    5 dl finstrimlad vitkål
    1 msk rapsolja
    2 msk farinsocker*
    3 msk balsamvinäger
    1 msk sweet chilisås**
    ½ dl  vatten
    1 tsk salt
    ev ½ tsk såskulör (Ekströms Collorit)
    Salt, peppar

    * Finns flera varianter av farinsocker. Det som heter "Brun farin strö" innehåller maltodextrin - det gör inte det som bara heter "Farinsocker".
    ** Kontrollera innehållsförteckningen.
    • Finhacka löken & purjolöken. Strimla vitkålen. Hetta upp oljan och bryn köttfärsen och löken. Blanda ner vitkålen. Häll över farinsocker, salt, balsamvinäger, sweet chilisås, vatten och ev såskulör och blanda om. Låt puttra på låg-medelstark värme ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.

    Provbakning

    Var naturligtvis tvungen att testa en omgång glasstrutar. Det medföljande strutrullningsverktyget var inte fullt så bra som det först hade verkat - såvida man inte ville bränna fingrarna av sig. 

    Men med en ätpinne som man hjälpte till att klämma fast ena kanten av våfflan/rånet mot strutformaren  när man började rulla och sen en silikongrytlapp för att  skydda  fingrarna på andra handen gick det riktigt bra att forma dem runt strutverkyget. Så när jag  efter några försök kommit på tekniken med strutverktyget blev de riktigt bra.


    Ett par av de lyckade strutarna!


    Glasstrutsvåffeljärn

    Det finns ofta en hel del åsikter emellanåt om Lidls butiker, varor och personalpolicys etc, men oavsett vad man tycker om det så kan jag inte förneka att de ibland har en hel del lite mer udda, men smarta saker.

    Alldeles nyss var jag och köpte ett våffeljärn avsett för att göra glasstrutsvåfflor där för 149:-, men det bör funka även för att göra andra typer av rån också. Så nu blir rån- & struttillverkningen betydligt enklare när jag inte längre behöver klä in det gamla våffeljärnet (som är fullt med ägg, mjölk & vete-rester från innan vi behövde allergianpassa kosten här hemma) med ugnsfolie.




    tisdag 22 juni 2010

    Jag förstår inte

    Jag förstår faktiskt inte vad det är som anses så svårt med laktosfritt. Att folk nästan får panik för att de har en gäst som ska komma på middag eller fika som är laktosintolerant och tycker att det krånglar till det som var tänkt att lagas till massor. 

    Eller att det i tidningar eller receptsidor på nätet görs separata reportage med specialrecept som är laktosfria. Och ofta framställs det som att det är lite halvkrångligt. Med det i bakhuvudet är det kanske inte så konstigt att folk får halvpanik enbart över att få till något som är laktosfritt. 

    Laktosintolerans helt klart den enklaste födoämnesreaktionen att anpassa maten till, i synnerhet om det bara är laktosintolerans det handlar om så det inte är andra allergier/, överkänsligheter och intoleranser som man behöver ta hänsyn till. 

    Med det utbud av laktosfria produkter som numera finns i så gott som varje mataffär blir det ju en baggis att fixa laktosfritt. Det som jag på rak arm kan komma på inte sett i laktosfri variant är kesella, mjukost och cream cheese (finns ju Tofuspread av soja om det "bara" behöver vara laktos-/mjölkfritt). Det är bara att ta vilket recept som helst i princip och byt ut mejeriprodukterna mot laktosfria dito. 

    Vad är det som är så svårt med det? Förklara gärna för mig om det är nån som vet.

    fredag 18 juni 2010

    Tinas hemgjorda havreyoghurt

    Den havreyoghurt (Yosa) som finns att köpa är i små förpackningar som blir ganska dyra i längden. Om man vill ha havrebaserad yoghurt och om man tål den baljväxtbaserade tillsatsen johannesbrödkärnmjöl - E410, så kan man göra sin egen havreyoghurt med hjälp av vit melatin - även kallat fryspulver eftersom det inte behöver kokas/värmas. Det brukar finnas i krokarna av socker och sylta- & safta-ingredienserna i mataffärerna.
    Vit melatin innehåller förutom johannesbrödskärnmjöl (E410) även florsocker, natriumalginat (E401), natriumcitrat (E331) , dvs i princip citronsyra.

    Detta recept är ett undantag från den generella "regeln" om vad som ska förekomma i recepten på bloggen men förekommer till följd av en fråga ang havreyogurt som jag fått på mail från en som enbart var mjölkallergiker.

    Detta recept/beskrivning är ärligen knyckt från min kompis Tina som bl.a. driver forumet Skrubba. Här kopierar jag (med tillstånd av Tina) helt enkelt bara in den beskrivning som hon la upp på skrubba:

    Tinas hemgjorda havreyoghurt
    Ja hemgjord och hemgjord, säg hemrörd så kanske vi kommer närmare sanningen

    En bunke om lite mer än en liter och två små skålar eller glas behövs. Mixer är en fördel, även om visp kan funka hyfsat.

    I det ena glaset blandas 1 tsk citronsyra (pulver) med 3 msk vatten (det löser sig inte i mycket mindre vatten, jag har testat). Rör om lite grann så att det börjar lösa sig, och rör några gånger då och då medan du pysslar med de andra ingredienserna. (lösningen är väldigt sur och kan fräta! Försiktighet anbefalles!)

    I det andra glaset blandas 2-2,5 msk "Vit melatin" (alltså fryspulver som innehåller alginat/agar och ett par andra kalla förtjockningsmedel, men inte konserveringsmedel) med ungefär 3 msk socker. Blanda noga! (Man kan inte hoppa över sockret, det är inte i för smaken utan för funktionen).

    I bunken häller man upp 1 liter Solhavre eller annan havredryck. Soja- eller risdryck funkar antagligen också, men jag har inte testat eftersom vi hade solhavre hemma.

    Nu kommer det roliga! Här underlättar en mixer väldigt mycket!

    Nu ska förtjockningsmedlet ner i havrebasen. Det måste gå fort, och det får inte bli klumpigt. Enklast är att börja vispa/mixa och sedan strössla över melatinblandningen lite i taget tills allt är nervispat. Det börjar omedelbart förtjockas, och om man inte rör ner lite i taget och fort nog blir det klumpigt och inte alls bra. Bäst fördelning får man om man kan mixa lösningen som sagt. Undvik att strö melatinet över mixern bara...

    När man har en jämnt, ganska blaskig, lättfilslik blandning kommer steg två, citronsyran ska i. Kolla att alla små korn har löst sig. Börja vispa kraftigt i basen. Häll i sitronsyran i en tunn stråle och mixa eller vispa hårt. Syran kommer att göra att förtjockningsmedlen tjocknar till JÄTTEFORT så det är att röra ordentligt som gäller. Fortsätt tills blandningen är tjock, marsansåsliknande och jämn. (har man inte rört så bra i första steget har man i stället en grynig massa som påminner om halvt ystad mjölk...)

    Färdigt!

    Den här "youghurten" blir inte speciellt syrlig, men den funkar som omväxling, till kalla såser och med sylt i för att ätas. Naturell är den lite för söt och för lite sur för min smak, men konsistensen funkar.

    Vill man vara nogsam och få lite mer syrad smak kan man givetvis använda syrad bas, tex genom att blanda ett par dl soyghurt i sojamjölk och låta stå ca 2 dygn med lock i rumstemperatur (fast locket ska bara hålla undan flugor och skräp, det får inte vara tätt för luften måste kunna komma ut medan bakterierna syrar basen) och sedan göra som ovan.

    Varför göra sig detta besvär? Tja, om man inte gillar köpehavreyoughurten, eller om man som jag känner att soyghurt a 40 kr/liter som frukost till la familia inte riktigt stämmer överens med plånboken så är det ett alternativ. Förutom det så är det lite kul att experimentera, eller hur? Man känner sig som värsta galna kemisten, bara labrocken som fattas!

    Receptregister

    Nu har jag fixat till ett receptregister i vänsterkanten som länkar till de inlägg där respektive recept återfinns. Så blir det förhoppningsvis lite enklare att hitta om man är ute efter ett särskilt recept som man vill gå tillbaka till och slipper leta runt i arkivet eller bland etiketterna.

    torsdag 17 juni 2010

    Ny design

    Skulle in och titta till bloggen som blivit lite försummad senaste 1-2 veckorna och upptäcker att Blogger har kommit med en massa nya mallar och layoutmöjligheter vad gäller designen på bloggen. Självklart blev jag tvungen att testa lite olika varianter då jag inte har känt mig riktigt nöjd just vad gäller designen innan, den har kännts som lite trist och tråkig (och jag har varit alldeles för lat/bekväm av mig för att gå in och redigera en massa manuellt eller designa själv från scratch). 
    Men det här känns som att det blev rätt bra. Får sova lite på det men just nu för stunden känner jag mig rätt nöjd i varje fall.

    tisdag 8 juni 2010

    Veckans kokboksrecept - färgglad sallad

    Detta recept är hämtat från boken "Klaras GI-mat" och jag lyckades följa det nästan helt, bara ett par mindre ändringar. Jag bytte ut vitvinsvinägern mot hallonbalsamico och sen la jag till lite örtkryddor i dressingen jämfört med originalreceptet.

    Färgglad sallad
    2 röda äpplen (med skalen på)
    1 rödlök
    ½ gurka (skalad)
    1 gul paprika
    2 avokado


    Dressing:
    1 msk hallonbalsamvinäger (Zetas hallonbalsamico på glasflaska för att undvika baljväxttillsatser mm)
    3 msk olivolja
    ca 2 tsk torkade örtkryddor
    lite salt och peppar

    Finhacka löken, kärna ur och skär äpplen och paprika i små tärningar. Skala gurkan och tärna den. fortsätt med att ta bort kärnan och skalet från avokadon och tärna. Blanda dressingen, häll över och blanda runt.

    Växtkraft

    Har planterat lite i lite krukor och baljor att ha på balkongen, bland annat ett par förvaringslådor i plast från Ikea där vi borrat lite hål i botten för att överskottsvatten ska kunna rinna ut.

    En låda är fylld med spenat och sallad. Eftersom fröna som vi hade var lite gamla så sådde vi lite tätare om inte allt skulle gro, men det gjorde de - med besked. Och nu växer det så det knakar, så pass det börjar vara dags för att börja skörda lite smått en första omgång. Om inte annat för att gallra ut lite i lådan.

    I torsdags kväll, det långa smala överst i bild är hjärtbladen från spenat  med några få små, riktiga spenatblad som börjat komma lite smått och sen blandad sallad nederst i bild ...

    ... och alldeles nyss, dvs knappt 5 dagar senare, såg det ut så här i lådan


    Ang majs-couscousen

    Jag skrev tidigare ett inlägg om couscous av majs och kom på att jag skulle kunna lägga in en bild på hur den ser ut när den är tillagad, att den faktiskt ser ut som vanlig couscous av vete bara en aning gulare.
    Blandar man den i t.ex. en sallad för att få den lite matigare lär det vara väldigt få som skulle märka nån skillnad på att den är av majs ens smakmässigt. Inte ens de relativt kräsna barnen här hemma märkte nån skillnad utan åt snarast denna med större aptit än vanlig vete-couscous.

    söndag 6 juni 2010

    Snabbpizza

    I fredags blev det som planerat pizza till middag, men eftersom jag dels har fullt upp med tentaplugg just nu och att hushållsassistenten är utlånad så vill jag inte ställa mig och göra vanlig pizzadeg till övriga familjen för hand så fick det bli snabbvarianten på pizza:

    Botten:
    Vanliga pizzor med vete/gluten: hönö-/polarkaka som botten
    Vete-/glutenfri botten: Moilas flatbread (ett av väldigt få köpebröd som är naturligt glutenfria och utan mjölk, ägg, soja och baljväxtbaserade tillsatser)

    Tomatsås: En förpackning krossade tomater med basilika mixades till lite slätare konsistens och fick lite extra kryddning.


    Tomatfri pizza - Ajvar relish (röra med paprika och aubergine) breddes på istället för tomatsås.

    Topping - efter vad man önskar, här blev det till huvuddelen skinka just denna gång.

    Istället för ost till mjölkallergiker - krossade nachochips som strös över.

    Och sen in i ugnen ca 250 grader tills det blivit varmt, eller om man har ost på - tills osten smält. Klart!

    onsdag 2 juni 2010

    Om komjölk och annan mjölk

    Vanligtvis brukar man säga mjölkallergi eller lite mer specificerat komjölksproteinallergi, men komjölk består inte av ett enda protein. Istället är det ett 20-tal olika proteiner som ingår i komjölk, kasein och flera olika vassleproteiner. Vanligtvis så är det åtminstone två eller flera proteiner som man reagerar på vid mjölkallergi.

    Ett flertal av dessa proteiner förekommer även i mjölk från andra däggdjur såsom får, get, buffel, häst och åsna. Även om flertalet av proteinerna är gemensamma så finns det ändå vissa skillnader. 

    En del mjölkproteinallergiker kan klara av att dricka mjölk och äta ost från får, get eller buffel (som är de vanligast förekommande varianterna), men det stora flertalet klarar inte av att göra det. Det har helt och hållet att göra med vilka av de olika proteinerna det är som man reagerar på.

    Även om det finns ganska starka band och korsreaktioner mellan komjölk och mjölk från andra vanliga mjölkgivande djur i våran del av världen, så ska det tydligen fungera med kamelmjölk om man  är allergisk mot komjölksprotein. I varje fall enligt de forskare som i slutet av 90-talet utförde den här studien så hade kamelmjölk en helt annan proteinstruktur som inte visade upp några tendenser till att korsreagera med antikroppar hos barn allergiska mot komjölk eller fårmjölk.

    Så är du mjölkproteinallergisk, sugen på ett nytt husdjur och har lite (eller kanske snarare mycket) plats över så kanske en eller ett par kameler skulle kunna vara ett alternativ att överväga. ;-)


    Inte bara i maten

    Ett litet varningens finger, tänk på att allergener som vete, soja, mjölk, ägg, nötter, mandel etc kan förekomma i andra typer av produkter än bara livsmedel och då främst i olika hygienprodukter.

    Alla allergiker reagerar inte på om de får allergenen på huden utan bara när de äter den, men det kan vara bra att tänka på och vara uppmärksam även på detta om man är känslig.

    Veteproteiner förekommer i en hel del olika schampon - främst volymschampon. Alla Naturelles schampon och balsam innehåller veteprotein och även Eldorados volymschampo. Det är några som jag kommer på så här på rak arm. De nyaste förpackningarna/varianterna av Naturelles schampon är faktiskt föredömligt märkta på etiketten på framsidan att de innehåller veteprotein - fram för mer sån märkning tycker jag.

    Sojaproteiner har jag också sett i en del schampon. Åtminstone något av Schwarzkopf Gliss schampon och balsam har det varit sojaproteiner i - i varje fall för ett tag sedan. Nu var det ett tag sen jag senast kollade igenom schamposortimentet.

    Zendiums tandkrämer har jag nämnt lite i förbifarten nån gång innan - att alla deras vuxentandkrämer innehåller såväl ägg som mjölk. Ägg i form av lysozym (E1105) som framställs ur ägg och som en del, men inte alla äggallergiker reagerar på och mjölk i form av colostrum, dvs råmjölk (från kossor). Det är inga stora mängder, men kan vara tillräckligt om man är känslig.

    Mandel är ganska förekommande i skönhetsprodukter.

    Sheanöt som kan förekomma i form av sheasmör eller på andra sätt i skönhets- och kroppsvårdsprodukter är trots nöt-namnet inte släkt med trädnötter som hasselnöt, valnöt, paranöt mfl, så en reaktion på det har inget med vanlig nötallergi att göra.

    Oljor av olika slag är i regel fria från proteiner, om de är av bra kvalitet, så bara för att det ingår olja från någon allergen så behöver det inte betyda att det automatiskt behöver uteslutas, men är man extremt känslig så kan det inte uteslutas helt att man även kan få reaktioner även på de extremt små rester som ev  kan finnas kvar.

    Så det kan vara en bra idé att läsa innehållsförteckningar även på hygienprodukter av olika slag.

    tisdag 1 juni 2010

    Veckomeny

    Har tänkt ett tag att jag måste försöka ta tag i det där med att planera veckomenyn lite i förväg så man (=jag) slipper stå där framåt eftermiddagen varenda dag och fundera på vad vi ska ha till middag den dagen. 

    Det kan kanske bli en liten spark i baken till mig själv att faktiskt ta tag i det genom att ha som mål att lägga ut veckans meny här på bloggen. Sen kan det väl hända att det blir lite ändringar då och då beroende på om det blir något särskilt som händer eller att några rätter byter dagar med varandra.

    Kommer nog göra så att jag lägger in själva listan som den är planerad för den aktuella veckan längst upp i vänsterkanten ovanför de olika etiketterna och när veckan är slut kommer slutversionen som ett vanligt inlägg om man vill ha och gå tillbaka till för inspiration och då även med länkar till ev recept som jag lagt upp under veckan på de rätter som varit.

    Funderar även på om jag inte ska se om jag kan gå igenom kokboksbokhyllan (som visst hunnit utökas med ytterligare ett par till sen det förra inlägget skrevs) och utnyttja den lite bättre än vad den görs i nuläget. Målet  där får nog bli att varje vecka leta reda på 1-2 recept från någon/några av kokböckerna som antingen kan användas rakt av eller som  anpassas så det blir utan allt.

    Eller finns det nån som har förslag på annat upplägg?


    Naturligt glutenfritt bröd som kan vara i rumstemperatur

    Glutenfritt och naturligt glutenfritt mjukt bröd gör sig vanligtvis bäst i frysen och att man plockar fram så många skivor i taget som man vill ha och tinar. Vid förvaring i rumstemperatur så blir det vanligtvis väldigt torrt och tråkigt väldigt snabbt. Men ibland hade det varit smidigt med ett bröd som kan vara i rumstemperatur åtminstone ett litet längre tag, t.ex. om man ska iväg nån stans.

    När jag av en slump tidigare i veckan hittade ett glutenfritt mjukt bröd längst ner i hörnet på en av glutenhyllorna på Hemköp intill skolan var jag naturligtvis tvungen att köpa och testa.


    PEMA Glutenfritt risbröd är från Tyskland och importeras av Sonaco Foods. Skivorna är ca 10* 10 cm och i en förpackning är det 7 st tunna skivor och det har 12 månaders hållbarhet i rumstemperatur från det att det bakats och förpackningen inte brutits. En förpackning kostade där jag hittade det ca 20:- har jag för mig.

    Som man kan se på förpackningen så är det även laktosfritt (men ingen mjölk alls i innehållsförteckningen) och äggfritt. Nu råkade min väska äta upp en halv rad av innehållsförteckningen genom att skava bort själva texten (har för mig att det kan ha stått tapiokastärkelse just där), men som jag kommer ihåg  detså var det bara  guarkärnmjöl (E412) samt lupinmjöl (baljväxt) som det innehåller av sånt som kan vara vanligt att det orsakar reaktioner. Utöver lupinmjölet så innehåller det fullkornsrismjöl, risgroddar, hirs och bovete i mjölväg. Sen innehåller det även solroskärnor, lite vatten, smält socker och salt utöver den biten text som min väska "åt upp". 

    Jag skulle ha gått in på affären och köpt ytterligare nån förpackning idag som jag också kunde läsa innehållsförteckningen på ordentligt, men hann inte innan bussen hem gick. Så det får bli nästa vecka när jag är där nästa gång så får jag uppdatera vad det var det egentligen stod.

    Hur smakade det då? Det är väldigt tunna skivor, men de kan inte vara tjockare speciellt mycket tjockare för det är väldigt kompakt bröd. Lite liknade grovt danskt/tyskt rågbröd eller kavringsstuk på det  i konststensen (men kanske aningens kompaktare) och det smakar nästan lite åt det hållet men inte lika kraftig smak.

    Är väl inte ett bröd som kommer falla de flesta barn i smaken.Att äta som det är med bara lite smör eller smörgåsmargarin tar brödet ganska mycket överhanden så det mest känns som en kompakt massa, men som vuxen och med ett rejält lager pålägg så smakar det rätt gott och nästan som vanligt bröd. 

    Det kommer i varje fall att bli fler inköp för min del i varje fall att ha som reserv till mig själv om jag inte orkar baka eller om man ska iväg nån stans.