måndag 18 januari 2010

Hemgjord "risyoghurt" med frukt eller bär

Utöver vanlig mjölkbaserad yoghurt så finns i butik olika varianter av sojayoghurt, s.k. soygurt, eller Yosas havrebaserade och Oatlys drickvarianter om man vill ha en mjölkfri yoghurt. Tål man inte soja eller havre eller av andra anledningar inte vill använda sojabaserade produkter, t.ex. till små barn som är mjölkallergiska, så finns egentligen bara ett köpealternativ kvar. Rapsy frutti, som är ett pulver baserat på modifierad majsstärkelse och palmolja som blandas ut i vatten och som efter att ha fått svälla ett tag kan användas som fil eller yoghurt.

Men man kan lätt göra egen "yoghurt" som är baserad på ris om man vill.

Risyoghurt med hallon & blåbär", ca 6 dl färdig yoghurt

1 dl Pama Minutris
2,5 dl risdryck
1-2 msk mjölk- och sojafritt margarin
2 dl hallon och blåbär

ca 1½ dl risdryck
ev lite råsocker för att balansera syrlighet hos bären

Blanda Pama minutris, risdryck (den större mängden) och margarin och koka enligt anvisningarna på förpackningen.
Blanda ner bären i den varma gröten och mixa slätt. Späd med risdryck till önskad konsistens. Smaka ev av med lite socker beroende på önskad smak och de bär som har använts. Låt svalna helt och bli kall innan servering.

Yoghurten blir lite tjockare när den svalnat helt. Anpassa mängden risdryck att späda med efter önskad konsistens. Önskas drickyoghurt ökas mängden risdryck. Upplevs den för tjock när den svalnat helt går det att späda mera i efterhand.
Byt ut hallon och blåbär mot andra bär eller frukt eller mot fruktpuré efter eget val för variation.


söndag 17 januari 2010

Aprikoskyckling

Snabbt, enkel och god kycklingrätt med bara ett fåtal ingredienser.

Aprikoskyckling, 4 personer
1 kg kycklingdelar, t.ex. ben eller lår eller en hel kyckling styckad i bitar
ca 10 cm purjolök
10 torkade aprikoser
5 dl buljong (färdig buljong eller buljongtärning + vatten)
Lite peppar
Lite olja för bryning

(Jag brukar använda mig av Knorr Organic kycklingbuljong, den fungerar med de allergier som vi har i vår familj.)


  1. Ta bort skinnet från de tinade kycklingdelarna. Strimla purjolöken och dela aprikoserna i småbitar.
  2. Hetta upp oljan i en gryta eller traktörpanna. Bryn kycklingdelarna i omgångar i oljan så att de börjar få lite färg.Krydda med lite peppar.
  3. Ta upp kycklingen ur pannan och lägg i aprikoser och purjolök. Bryn försiktigt ca 2 minuter utan att det tar färg, smula över buljongtärning och häll i vatten alt tillsätt färdiga buljongen. Rör om och låt koka upp.
  4. Lägg tillbaka kycklingen i pannan/grytan och låt sjuda under lock ca 10 minuter. Vänd på kycklingdelarna i halvtid.
  5. Ta upp kycklingen och håll den varm. Låt såsen koka ihop så att lite drygt halva mängden återstår. Mixa såsen slät.Känns den tunn och rinnig så får den koka ihop ytterligare ett par minuter och om den är tjock så kan man späda den med lite vatten eller buljong till lagom såskonsistens. Lägg tillbaka kycklingbitarna i såsen och låt allt bli varmt igen innan servering.

lördag 16 januari 2010

Egen sojasås

Sojasås tillverkas av sojabönor och vete som får jäsa och därefter processas vidare. Under tillverkningen och jäsningen förändras proteinstrukturen på sojan, vilket gör att många sojaallergiker faktiskt klarar av att använda lite sojasås i maten, men inte alla.

Vetet avskiljs relativt tidigt under tillverkningsprocessen varför det endast blir väldigt små mängder i den färdiga såsen. Livsmedelsverket har analyserat ett stort antal sojasåser och har inte kunnat påvisa något innehåll av gluten i några rena sojasåser. Även om några halter av gluten inte har kunnat uppmätas så utesluter det inte att väldigt känsliga individer kan reagera ändå. Veteallergiker har större risk för att reagera på sojasåser innehållande vete än personer med celiaki då det är olika proteiner som orsakar reaktionerna, och att det behövs betydligt mindre mängd för att framkalla reaktion hos en veteallergiker än hos en med celiaki i de allra flesta fall.

För den som är intresserad av skillnaden mellan celiaki och veteallergi så finns det en bra artikel i Astma- och allergiförbundet webtidning Matnyttig.se.

Om man nu är sojaallergiker och/eller veteallergiker och som reagerar på sojasås så kvarstår i princip bara såskulör att köpa i butik. Såskulör bidrar med mörk färg genom färgämne och salt,men ingen direkt annan smaksättning. Ett annat alternativ kan då vara att göra egen sojasås av champinjoner.


Champinjonsoja, ca 5 dl färdig sojasås



1 kg champinjoner
1 msk salt
10 kryddpepparkorn

  • Skölj av och rensa champinjonerna och dela dem i lite mindre bitar. Krossa kryddpepparkornen. Lägg champinjoner, salt och kryddpeppar i en matberedare och mixa till en relativt slät gröt/soppa.
  • Häll upp i en värmetålig skål/kruka. Täck skålen/krukan med en kökshandduk och låt stå svalt 4-5 dagar. Ta ut och rör om i blandningen en gång per dag.
  • Ta fram en stor kastrull och lägg ett underlägg i botten på kastrullen. Jag brukar använda mig av en grytlapp i silikon, men det funkar med ett korkunderlägg också. Ställ skålen/krukan med champinjonblandningen i kastrullen. Häll i vatten i kastrullen så att krukan står i ett vattenbad. Se till att vattnet utanför skålen/krukan når högre upp än vad svampblandningen är innuti skålen/krukan.
  • Koka upp och sjud i ca 3 timmar. Rör om i svampblandningen emellanåt. Ta av från värmen och låt svalna.
  • Sila blandningen genom t.ex en linnehandduk som tvättats utan sköljmedel och som lagts i en sil. En vanlig silduk släpper oftast igenom för mycket partiklar så att sojasåsen blir grumlig, varför det är bättre att använda sig av en tätvävd, ren kökshandduk. Låt stå och rinna av ordentligt under ca 2 timmar.
  • Häll upp på flaska och förvara kallt. För att förlänga hållbarheten kan man dela upp i mindre portioner som man fryser in och tar fram lite i taget.

Den här sojasåsen blir lite mer rinnande, lite ljusare i färgen och inte fullt lika salt som vanlig köpt sojasås varför man kan få ta lite mera, alternativt komplettera med lite mer salt eller ev någon droppe såskulör om man vill ha en mörkare färg - beroende på i vilket sammanhang man använder den.





måndag 11 januari 2010

Baskost - lite inspiration

Ibland i samband med födoämnesallergier/-reaktioner kan det vara svårt att komma på vilka livsmedel som orsakar reaktionerna, i synnerhet om det är många olika livsmedel. Då kan man ibland, med hjälp av en dietist, gå ner på s.k. "Baskost" under 1-2 veckor, och därefter sakta utöka antalet livsmedel i kosten.

Det innebär att man under de första 1-2 veckorna endast får äta ett väldigt fåtal livsmedel som väldigt sällan brukar orsaka reaktioner. Därefter så introducerar man ett nytt livsmedel i taget med ½-1 veckas mellanrum för att se vilka livsmedel som orsakar reaktion.

De livsmedel som man vanligtvis brukar börja med är:
  • Rena oljor som rapsolja, majsolja, solrosolja
  • Potatis
  • Ris
  • Majs
  • Gurka
  • Sallad (isbergssallad, salladskål)
  • Socker
  • Salt
  • Peppar, vit och ev svart
  • Viltkött

Även
  • nötkött, och 
  • ev lammkött 
brukar kunna ingå i de flesta fall, men för riktigt strikt baskost brukar man utgå från enbart viltkött som proteinkälla.Och i vissa fall begränsas det ännu lite till så att även vissa av dessa som är uppräknade ovan utesluts inledningsvis.

För bebisar/småbarn brukar även någon mjölkfri/hydrolyserad modersmjölksersättning (t.ex. nutramigen, Profylac, Althéra, Neocate) ingå.

Det kan kanske kännas som extremt torftig kost med små variationsmöjligheter. Men det finns mer att variera med än vad man kanske tror när man först ställs inför att äta baskost och får se ovanstående lista. Så jag tänkte komma med lite förslag på olika rena produkter som kan ingå förutom de kanske först uppenbara och lite längre ner lite förslag på hur man kan laga till olika rätter för att variera sig lite.

Potatisprodukter
- Potatis,
- Pommes, vissa sorter innehåller enbart potatis, solrosolja, salt.
- PO-fiber (potatisfibrer)
(- Potatismjöl, att reda tex frukt/bär/saft till kräm eller frukt/bärsoppa när fler livsmedel introducerats, eller för att göra potatisgnocchi)
(- Sagogryn (potatisgryn), sagogrynssoppa av saft när fler livsmedel introducerats)
- Lättsaltade potatischips

Risprodukter
- Ris - långkorningt, basmatriris, grötris, avorio-/aborioris etc
- Rismjöl,
- Pama Minutris,
- Risnudlar ( leta efter risnudlar som enbart innehåller rismjöl och vatten)
- Carlshamn Risdryck
- Riskakor, naturella utan smak, saltade/osaltade
- Rispapper (av enbart rismjöl)
- Vårgårda ris - "puffat ris"
- Olda risbröd

Majsprodukter
- Majskorn, minimajs, majskolvar
- Majsmjöl, polenta, majsstärkelse
- Vissa cornflakes (t.ex Änglamark Cornflakes som bara innehåller majs, malt av majs, rörsocker och salt, eller Schär Cornflakes utan malt (Brukar finns i "glutenhyllan" i butiker)
- Majspasta som t.ex Glutis pasta (majsmjöl, majsstärkelse & potatisflingor), Molino di Ferro (enbart majsmjöl), Sam Mills majspasta (enbart majsmjöl).
- Majscouscous
- Santa Maria hårda Tacoskal, Nachochips, Taco Tubs (innehåller majsmjöl, palmolja, salt)


Lite tips på maträtter/måltidstips kommer här också. I nuläget tänker jag inte lägga upp några direkta recept med mängder utan det är mest tänkt som en inspiration vad man kan göra med enbart dessa födoämnen.

Frukost:
- Gröt på Pama Minutris och risdryck, serveras med risdryck eller längre fram med saftsoppa
- Gröt på polenta och risdryck, servera med risdryck eller längre fram med saftsoppa
- Cornflakes med risdryck
- Vårgårda ris med risdryck
- Risyoghurt - utan bär och med olja istället för mjölkfritt margarin
- "Müsli" av cornflakes, puffat ris & risflingor (av Pama minutris) - med risdryck eller risyoghurten

"Bröd/smörgås:"
- Majstortillas
- Riskakor eller Olda spröda risbröd med t.ex. gurka och rostbiff eller köttbullar (se innehåll nedan)
- "Scones" (vatten/risdryck, riven potatis, PO-fiber, salt, olja, majsmjöl, bakpulver när man introducerat det) - funkar även som Pizzadeg (se nedan)
(- Lailas mjölmix, naturligt fri från gluten - "Lailas gula" (innehåller enbart majsstärkelse, potatisfiber, psylliumfröskal och E415/xantangummi) och är den "allergenfriaste" naturligt glutenfria mjölmixen, kan man introducera den relativt snart så underlättas brödbakandet ganska mycket, men inte från början)

Potatis:
- Kokt
- Stekt
- Råstekt
- Klyftpotatis
- Rårakor (riv rå potatis, krama ihop med salt och peppar, stek)
- Raggmunk (råriven potatis, risdryck, majsmjöl, salt)
- Potatismos (potatis, risdryck, lite olja, salt, peppar)
- Potatisbullar (av överblivet mos, blanda ev med lite riven potatis, klickas ut och steks)
- Potatiskroketter (potatismos enligt ovan, forma bollar som friteras)
- Hasselbackspotatis (skala, skär snitt nästan rakt igenom, pensla med olja, salta, peppra, mortla cornflakes och/eller nachochips och strö över)
- Potatiskaka, alternativ till gratäng (enligt rårakor, men gör en stor kaka som steks på plåt eller i form i ugnen
- Potatisgnocchi

Ris
- Kokt ris
- Pressat ris (Koka basmatiris eller annat lite klibbigt ris, stjälp upp det varma riset i en form och platta till, täck med plastfolie och placera en annan form över och lägg i lite tyngder så det pressas ihop, låt stå kallt till nästa dag, dela i bitar, serveras kallt)
- Risbollar (se ovan, men forma bollar av det varma riset som får svalna och sen serveras kallt)
- Risotto (fräs avorio/aborioris i olja ett par minuter, salta, peppra, späd med lite vatten i taget och rör om och låt koka in, klart när det är mjukt och börjar bli krämigt)
- Risnudlar med majs och gurka (doppa i kokande vatten så de blir mjuka, woka med skalad,urkärnade gurkhalvmånar och majs/minimajs)

Majs
- Pastasallad (majspasta, köttbullar, gurka, majs, sallad)
- Polenta (koka polenta med salt, lite peppar och olja, stjälp upp i en vattensköljd form och låt stelna, Dela i bitar, vänd i lite torr polenta och stek.

Kötträtter:
- Rostbiff (kött i hel bit som steks i ugn med salt, peppar)
- Tjälknöl (helt fryst kött steks från fryst på svag värme, koka saltlag med salt och pepaprkorn och låt det färdigstekta köttet ligga i saltlagen ett par timmar)
- Stekt kött - biff/lövbiff etc i färdiga bitar
- Köttbullar/köttfärslimpa/hamburgare (vilt-/nötfärs, risdryck/vatten, po-fiber, salt, peppar)
- Woka strimlat kött eller viltskav, salt, peppar. Gör wraps av majstortillas med sallad, gurka, majs och wokat kött.
- Tacos - köttfärs, majs, gurka, sallad, tacoskal/tubs/nachochips
- Wok av strimlat kött, gurka, minimajs, salt, peppar (ja, det funkar utmärkt att steka/woka gurka

- Grillspett, blanda köttbitar med bitar av majskolvar på spett, pensla med olja, salt, peppar
- Pizza med köttfärs (pizzadeg enligt ovan, tryck ut på plåt, pensla med olja, stekt köttfärs med salt och peppar och majskorn, toppa med krossade nachochips, grädda)
- Soppa (koka buljong på nöt/viltben, salt, pepparkorn, bryn fint tärnat kött/köttfärs, späd med buljongen och låt sjuda, lägg i tärnad potatis/risnudlar/majspasta och låt koka med tills mjukt, majs)

Övrigt
- Vårrullar, stekt, strimlat kött alt färs, strimlad minimajs & risnudlar viras in i rispapper och steks/friteras i olja

Lite inspiration hoppas jag detta kan vara. Allt eftersom man introducerar nya livsmedel så är det bara att utöka innehållet av ingredienser i rätterna. Allt eftersom jag kommer på fler tillagningsvarianter framöver kommer jag lägga till på listorna, det här var vad jag lite snabbt kunde komma på just nu.

fredag 8 januari 2010

Glassstrutar och rån

Här hemma finns det en liten tjej som också vill äta glass i strut, precis som de övriga syskonen gör ibland och även mamman skulle ju vilja kunna göra det nån gång ibland. Problemet är bara att att de vanliga rånstrutarna som man kan köpa i affärerna är baserade på vetemjöl och därför inget alternativ för mamman och dessutom så förekommer det såväl mjölk, ägg och sojalecitin så det är inget fungerande alternativ för den lilla tjejen heller.

Det finns ju visserligen glutenfria strutar att köpa, men de är baserade på vetestärkelse och då kommer mamman att snudd på klia ihjäl sig ändå och dessutom så innehåller de guarkärnmjöl (E412) så de fungerar ju inte för den lilla tjejen heller. Så alternativet blir naturligtvis då att göra sina egna strutar som man kan fylla med glass här hemma.


Rullrån, rånskålar och strutar till glass


Det finns visserligen elektriska rånjärn á la våffeljärnsvariant att köpa som man kan grädda rån i. Problemet är med allergier att dessa går inte att göra rent ordentligt genom att diska ordentligt utan det är spår av andra eventuella allergener om man använt dem till vanliga rån innan behovet av specialkost uppstått.

Samma problem är det med våffeljärn varför man kan behöva ha olika våffeljärn. Något som inte får plats i våra köksskåp här hemma i varje fall, så sen långt tillbaka har våffeljärnet huvudsakligen bara stått och tagit upp plats. Men nu har det kommit till heders igen. Genom att det efter att jag har gjort en smärre modifiering av det så tjänstgör det numera som rånjärn.

Det som behövs är helt enkelt bara två bitar aluminiumfolie.
OBS!
Se till att det är riktigt ugns- och grillfolie som används så det inte är nån plastbelagd variant för matförvaring i kylskåp.





Man klär helt enkelt in den undre delen av våffeljärnet med ugnsfolie, klickar på/brer ut smeten och sen lägger man en bit aluminiumfolie till ovanpå smeten innan man viker ner överdelen för själva gräddningen.


Vrid upp termostaten på våffeljärnet på högsta värmeläget eftersom värmen ska ta sig genom aluminiumfolien för att grädda rånen.

När rånen börjar få lite färg i kanterna är de färdiggräddade.

Luras inte av att de är mjuka - de stelnar så snart de svalnar.

Lossa rånen från det inklädda våffeljärnet med en stekspade.
Om man vill ha något annat än platta rån får man skynda sig att forma rånen innan de svalnar och blir hårda.

För rånskålar så lägger man rånen över ett upp och nedvänt glas och trycker ner kanterna så de blir lagom veckade.

Rånrullar och glasstrutar fixas genom att man rullar ihop dem, antingen rakt för rullrån, eller till strutar.



Enklaste hjälpmedlet för att kunna rulla de varma rånen utan att bränna fingrarna av sig har jag kommit fram till är genom att använda sig av ätpinnar som man klämmer ihop kring ena kanten på rånet och sen rullar med.




Sen var det kanske själva receptet också som kan vara bra att ha med.

Rån, ca 15 st

3 dl vatten
1,5 dl socker
4 dl Lailas naturligt glutenfria mjölmix, "Lailas gula"
150 g Carlshamns mjölkfria margarin
ev någon smaksättning som 1 tsk vaniljpulver eller lite rivet citronskal om man kan och vill

  1. Smält margarinet. Blanda vatten, socker, mjölmix och ev smaksättning i en skål och rör ner det smälta margarinet. Låt svälla en liten stund.
  2. Förbered våffeljärnet med folie under tiden. OBS! se till att det är ordentlig ugnsfolie som inte är plastbelagd. Och låt det bli ordentligt varmt - använd hösta temperaturinställningen.
  3. Häll på lite drygt en bordsmatsked med smet på det inklädda våffeljärnet och bre ut den lite innan du lägger på den andra biten aluminiumfolie över smeten och stänger locket.
  4. Låt grädda tills kanterna på rånet börjar få färg. Lossa då från folien med en stekspade och forma rånen (rullar, skålar, strutar etc) om inte platta rån önskas.