tisdag 3 augusti 2010

Istället för mjölk

Mer eller mindre överraskande så kanske man möts av beskedet att ens barn eller man själv, eller någon annan man kommer i kontakt med inte tål mjölkprotein eller att man rekommenderas att äta mjölkproteinfri kost ett tag för att testa om olika besvär blir bättre.

Då ställs man snabbt inför två grundläggande frågeställningar:
  1. Vad finns det som innehåller mjölk mer än den uppenbara mjölken i glaset eller filen & yoghurten i frukosttallriken och finns det en massa konstiga beteckningar som inte heter något med mjölk som kan dölja mjölkprotein? Svaret är att mjölk kan förekomma i så gott som alla typer av sammansatta livsmedel eftersom det är billigt att dryga ut med och det finns en mängd olika beteckningar som mjölkprotein kan dölja sig bakom och HÄR finns en lista med sådana att ta hjälp av.
  2. Den andra frågan blir då naturligtvis - vad finns det för produkter som jag faktiskt kan använda istället för olika mjölkprodukter? Det är den frågan som jag tänkte försöka svara på i det här blogginlägget, dvs tipsa om vad det finns för ersättningsprodukter (och även försöka få med i lite korta drag vad de innehåller i förhållande till andra allergener).
Detta inlägg kommer vara inriktat på ersättningsprodukter för allmän matlagning av i första hand mjölkproteinfri mat. Ett annat inlägg som är speciellt inriktat på mjölkfria produkter för de minsta barnen med lite kortfakta om de olika sorterna av mjölkfria modersmjölksersättningar samt mjölkfri gröt & välling  finns att hitta HÄR -->.

De allra flesta av produkterna finns i de flesta vanliga livsmedelsbutiker medan andra kan vara svårare att hitta, t ex i hälsokost- eller veganinriktade butiker eller via olika web-shoppar på nätet. Och alla butiker har kanske inte alla produkter av en tillverkares sortiment hemma heller.

Rapsyprodukterna är det Dietistbyrån som står bakom och de kan köpas via http://www.allergimat.com men de tar ut en rätt så hög fraktkostnad, så det kan vara ett mer ekonomiskt alternativ att leta i välsorterade livsmedelsbutiker först då det finns en del återförsäljare runt om i landet, se mot slutet av sidan i den här länken.

OBS!
I sammanställningen här nedanför är alla produkter fria från mjölkprotein. Sojaprodukter finns med i sammanställningen, men när det handlar om matlagning till små barn så rekommenderas det vanligtvis att man är restriktiv med användningen av sojaprodukter eftersom små barn som är allergiska mot mjölkprotein har en ökad risk för att även utveckla sojaallergi om de utsätts för stora mängder soja. Anledningen är att soja och mjölk har lite likartad struktur så risken är att kroppen tar fel och reagerar på soja i tron att det är mjölk. Den risken ska enligt vissa vetenskapliga studier vara större om barnet har långsamma reaktioner från i huvudsak mag-tarmkanalen på mjölk och där diagnos har ställts genom elimination och provokation. och inget visar något på några tester. Är det en klart Ig-E-förmedlad mjölkallergi som visar utslag på pricktest eller blodprov (RAST) så ska det vara mindre risk för att kroppen tar fel och reagerar på soja i tron att det är mjölk.
Hur länge man bör vara restriktiv med soja om det endast är mjölkprotein som man inte tål finns det flera olika bud om - allt från 6 månaders ålder till 3 år, men de vanligaste rekommendationerna brukar ligga på mellan 1-2 år. Huruvida man ska utesluta/vara restriktiv med sojaprodukter  under amning av ett mjölkallergiskt barn finns det också olika bud om. Prata med den läkare och/eller dietist som ni har kontakt med vad de rekommenderar just för er. Tänk dock på att inte börja vräka på med soja i stora mängder på en gång (typ att byta ut alla mjölkprodukter mot sojabaserade alternativ) om man väljer att öka mängden sojaprodukter utan smyg in det successivt så att kroppen inte "chockas" av det och reagerar pga det, utan att den får successivt vänja sig vid det så tolerans bibehålls.

Jag väljer att i första hand försöka länka till de produkter som jag nämner från tillverkarna av respektive produkt, men i vissa fall går länkar till olika butiker där jag hittat produkterna, tex om det är så att  alla tillverkarens produkter inte finns med i text och bild på tillverkarens hemsida. Att jag gör det är för att man tex ska kunna läsa innehållsförteckningar själv och även i så gott som alla fall även kunna se en bild på produkten så kan det bli enklare att få syn på och känna igen produkterna om man vill leta efter dem ute i butikerna.

Mjölkfritt matfett
  • Carlshamn mejeri har mjölkfritt margarin som är helt mjölk- och sojafritt. Finns som smörgåsmargarin i ask med såväl 40% som 70% fetthalt,  fast mat- och bakmargarin i papper samt flytande margarin på flaska.
  • Milda har mjölkfritt smörgåsmargarin i ask med 60% fetthalt och mjölkfritt bak- och matlagningsmargarin i papper. Sen finns även Milda Culiness och Milda Culiness Lätt som flytande margarin och Milda Eko som är utan mjölk i innehållsförteckningen. Samtliga Mildas produkter innehåller sojalecitin och Culiness lätt innehåller även såväl sojaproteinpulver som E412 guarkärnmjöl.
  • Becel har ett par produkter, Becel Original och Becel Flytande, som är utan mjölk i innehållsförteckningen men som inte är registrerade som mjölkfria. Andra Becelvarianter innehåller mjölk.Innehåller sojalecitin.
  • Naturella oljor som raps, solros, olivolja, majsolja mfl fungerar utmärkt att använda till matlagning och bakning.
  • Kokosfett - finns i såväl silvrigt paket i kyldisken med den typen av kokosfett som brukar användas till bl a ischoklad, men det finns även kokosfett (i princip kokosolja) som är mjukt i rumstemperatur och blir flytande vid 25 grader Celsius som lättast hittas i hälsokostbutiker eller butiker med stora ekologiska sortiment. Fungerar utmärkt att steka i.
  • Ister är ett annat mjölkfritt fettalternativ som fungerar bra att t ex steka i. Brukar finnas i butikernas kyldiskar i anslutning till annat margarin och kokosfett i silverpaket.
Havredryck
  • Carlshamn mejeri har havredryck i flera olika varianter - både naturell och smaksatt med vanilj eller choklad. Alla varianter av havredryck är berikade med kalcium.
  • Coop har lanserat havredryck under eget Coop-märke som är  kalciumberikad.
Risdryck
  • Carlshamn mejeri har kalciumberikad naturell risdryck.
  • GoGreen har en ekologisk naturell risdryck som inte är kalciumberikad.
  • RiceDream har risdryck i flera olika varianter. Ekologisk naturell oberikad, naturell med kalciumberikad, choklad (innehåller E412 guarkärnmjöl), hasselnöt-mandel (innehåller korn) och vanilj. För veteallergiker kan det vara bra att veta att RiceDream använder en liten mängd korn i uppstarten av tillverkningsprocessen av risdrycken (även av de andra sorterna och inte bara i hasselnöt-mandel-varianten), men RiceDream har inte kunnat uppmäta några halter av korn i de färdiga produkterna och har därför tagit bort den varningstext om att de kan innehålla spår av korn som tidigare fanns på förpackningarna. Det kan inte uteslutas att om man är väldigt känslig för sädesslagen att man kan reagera på RiceDreams risdryck, jag har flera bekanta vars sädesslagsallergiska barn har reagerat på RiceDreams risdryck.
  • Provamel risdryck med vaniljsmak. Oberikad. Innehåller lecitin av för mig okänt ursprung.
  • SoyaToo har en kalciumberikad risdryck, innehåller carob (= E410 fruktkärnmjöl) och majsstärkelse

Sojadryck

Övrig dryck
  • EcoMil har mjölkfria drycker i flera lite annorlunda varianter. På tetra finns bl a mandeldryck och quinoadryck och i snabblöslig pulverform som blandas med vatten finns drycker med bla mandel, kastanj, valnöt, sesam, soja, hasselnöt, havre, quinoa. En del är kalciumberikade och en del är det inte.
  • Isola Bio har dryck i olika varianter som ris, havre, dinkel, hirs och i blandningar ris-mandel, ris-kokos och ris-hasselnöt. Alla varianter är oberikade.
  • Kara har kokosmjölk som anpassats som "mjölkdryck"
  • Rapsy drickchoklad är pulver som blandas ut i vatten.
  • Vanligt O'boypulver eller annat chokladdryckspulver är vanligtvis mjölkfritt och går utmärkt att blanda även i mjölkfria drycker som ris- & havredryck. Dessa innehåller vanligtvis sojalecitin. Vissa kan innehålla spår av mjölk. Chokladdryckspulver som blandas med vatten innehåller så gott som alltid mjölk i pulvret.
  • SoyaToo har en sojabaserad kaffegrädde som ska bete sig som vanlig mjölk/grädde när man blandar den i kaffe (andra mjölkfria drycker/grädde har en förmåga att skikta sig när man blandar dem i kaffe, men det blir ofta bättre om man häller kaffet i mjölken lite försiktigt istället för att hälla "mjölken" i kaffet).
  • Darifree är ett kalciumberikat potatisbaserat pulver som blandas med vatten. Finns med choklad- och vaniljsmak.
  • Inte "mjölkprodukt" men att alternativ för att kunna få i sig extra kalcium så finns en av Arlas God Morgon-juicer som kalciumberikad. Den innehåller juice av apelsin, persika och mango och är berikad med kalcium och D-vitamin så den innehåller samma mängd kalcium som vanlig mjölk (120 mg/100g).

Smoothies
  • Carlshamn mejeri har drickfärdiga smoothies baserade på havre och frukt/bär i smakerna passion, havtorn och skogsbär. (Detta är samma smoothies som tidigare såldes under varumärket Elovena).
  • Oatly har drickfärdiga havrebaserade smoothies i smakerna granatäpple/päron och blåbär/tranbär.
  • Biferme tillverkar havrebaserad smoothies under varumärket YOSA. Finns i smakerna mango-vanilj och hallon-röda vinbär. Båda sorterna innehåller E410 fruktkärnmjöl och fruktossirap.

"Yoghurt"
  • Carlshamn mejeri har sojabaserad soyghurt i flera olika smaker, naturell, blåbär, jordgubb och vanilj.
  • Oatly har havredryck på plastflaska som kan liknas lite med drickyoghurt i smakerna jordgubb/skogsbär och äpple/grönt te. De har även en "havregurt" i 1-litersförpackning som kan användas som vanlig yoghurt, är berikad med kalcium och vitaminer och finns som naturell samt i jordgubbssmak.
  • Alpro Soya har sojabaserad yoghurt som de kallar Yofu. Finns som naturell i 500g-förpackning och med olika frukt/bär-smaker respektive vanilj i både 500 g och portionsförpcackningar.
  • Rapsy Frutti är ett pulver som blandas ut i vatten och som kan användas motsvarande naturell fil/yoghurt. Oberikat. Finns i både sötad och osötad variant.
  • Yosa har havrebaserad yoghurt i flera olika frukt och bärsmaker som säljs i 2-pack portionsförpackningar. Finns även i 400g förpackning i smakerna skogsbär respektive vanilj. Den med vaniljsmak är kalciumberikad.
  • Sojade har sojabaserad naturell yoghurt

Matlagningsgrädde
  • Carlshamn mejeri har en havrebaserad grädde som kallas för Gott i Maten
  • Oatly har havregrädde för matlagning Oatly iMat, finns med 7% respektive 13% fetthalt. Den med 13% finns i såväl 250 ml som 1 litersförpackning. 7% finns endast i 250 ml.
  • GoGreen har havrebaserad matlagningsgrädde i två varianter, "Mat" och "Minimat". Ej vispbara. Båda varianterna innehåller E412 guarkärnmjöl.
  • ICAs I Love Eco ekologisk matlagningsbas (under fliken färska varor) är mjölkfri och havrebaserad. Är lite tjockare än andra havrebaserade matlagningsgrädde så går även att använda som bas för kall sås om man rör ihop såsen med smaksättnig och sen låter stå i kallt i kylen någon timme innan servering.
  • Alpro Soya har sojabaserad matlagningsgrädde som finns i "normal" samt lättvariant. Båda innehåller glukossirap.
  • Isola Bio har risbaserad matlagningskräm. Innehåller carob, dvs samma som E410 johannesbrödskärnmjöl/fruktkärnmjöl. ( I mitt personliga tycke så tillför den inget till matlagningen utan man kan lika gärna (hellre?) vara utan.)
  • Rapsy matlagningspulver är ett pulver som blandas ut i vatten eller blandas med de torra ingredienserna. Ersätter mjölk i matlagning och bakning.
  • Kokosmjölk fungerar utmärkt som ersättning för grädde i matlagningen. Se upp för baljväxttillsatser (oftast E412 guarkärnmjöl) som förekommer i en del sorter. Kokosmjölk i form av pulver kan vara utdrygade med skummjölkspulver och även glukossirap kan förekomma i pulverkokosmjölk och i viss direktimporterad kokosmjölk på burk i småbutiker.
  • SoyaToo har sojabaserad matlagningsgrädde som även går att vispa, men som är osötad till skillnad mot deras "vispgrädde". 
  • Provamel Organic Soya Cuisine är en sojabaserad matlagningsgrädde. Går ej att vispa. innehåller vetesirap.

Övrig mejeri ("crème fraiche/gräddfil/mjukost"-ersättningar etc)
  • Rapsy frutti är ett puver som blandas ut i vatten och som kan användas motsvarande fil/yoghurt och som bas för kalla såser. Oberikat. Finns som både sötat och osötat.
  • TofuLine har Creamy Spread som är sojabaserad mjukost motsvarande Philadelphiaost. Finns som naturell, vitlöks- & persiljesmak och med ädelostsmak.
  • Sour Supreme är en sojabaserad motsvarighet till crème fraiche
  • Yosa Mat & Dipp är en havrebaserad motsvarighet till t  ex crème fraiche, gräddfil etc. Har funnits på marknaden i åtminstone ett år om jag inte minns fel, men är väldigt svår att få tag i. Även om butikerna har Yosas övriga produkter i sitt sortiment så är det långt ifrån säkert att de har Mat & dipp ens i sitt beställningssortiment.
  • SoyaToo har en sojabaserad crème fraiche-liknande produkt som går under beteckningen TofuQuark  och finns med olika smaksättningar: naturell, med örtkryddor och med paprika. De har även en sojabaserad motsvarighet till Philadelphiaost, Soyadelia, som finns i samma smaker som TofuQuark. SoyaToo har även sojabaserad "hårdost", Soyabel i flera olika smaker som paprika, rostad lök, hasselnöt, svartpeppar, örter mfl.
  • Sheesee är sojabaserad "hårdost" som finns i flera olika ostsmaker som cheddar, blåmögel, edamer, gouda mfl Finns även som sojabaserad mjukost av philadelphia-typ.
  • Cheezly är en sojabaserad smältbar ost som finns i flera olika ostsmaker som t ex gouda, mozzarella mfl.
"Vispgrädde"
Dessert
  • Carlshamn mejeri har en havrebaserad vaniljvisp på 2 dl tetra.
  • Oatly har en havrebaserad vaniljsås som finns färdig på 250 ml tetra
  • GoGreen har färdig vaniljsås på tetra. Innehåller E412 guarkärnmjöl.
  • Alpro Soya har desserter i fyrpack med portionsförpackningar i smakerna vanilj, choklad och mörk choklad
  • Provamel har sojabaserade desserter i 4-pack portionsförpckningar i flera olika smaker: choklad, vanilj, karamell och mocka. Alla innehåller vetestärkelse, mockavarianten även korn och råg.
  • SoyaToo har sojabaserade kvargdesserter (TofuQuark Dessert) i flera olika smaker.
  • Rapsy vaniljsås och Rapsy glassmix är pulver som blandas ut i vatten.
  • Vanligt chokladpuddingspulver är ofta utan mjölk och går att röra ut även i mjölkfria alternativ, men man får ta lite mer pulver och det stelnar inte riktigt på samma sätt som med vanlig mjölk så det blir lite "krispigt" utan det blir mer krämigt. Bäst fungerar det med kokosmjölk eller havregrädde, men det går även med havredryck. Risdryck blir lite för blaskigt om man använder det ensamt så då måste man ha väldigt mycket mer pulver så att det blir för stark chokladsmak.
  • Ekströms kok-marsan är utan mjölk och kan kokas med t ex havre-, eller risdryck. De kallrörda varianterna innehåller mjölk.
  • Dr Oetkers tårtfyllningar är utan mjölk och kan blandas med havre-/risprodukter.
  • OBS! att nästan alla köpemaränger är baserade på skummjölkspulver istället för ägg.

Glass
  • Mjölkfri glass tänker jag inte gå in på i detta inlägg. Hänvisar istället till den omfattande genomgång av vad det finns för mjölkfri glass på marknaden om man ser till de större glasstillverkarna som jag gjorde i våras och som återfinns HÄR.
Bröd
  • Vanligt köpt matbröd är vanligtvis utan mjölk, men det finns undantag så läs innehållsförteckningen.
  • Knäckebröd är vanligtvis också utan mjölk, men det finns ett fåtal undantag som innehåller mjölk så läs innehållsförteckningarna.
Pålägg, lite förslag på mjölkfritt
  • Kött och charkpålägg som korv och skinka kan innehålla mjölk så läs innehållsförteckningarna. Eller se alternativa förslag när det handlar om köttpålägg nedan.
  • Leverpastej finns i många olika märken, en del innehåller mjölk och andra inte. Skivbar leverpastej innehåller nästan alltid mjölk, men det finns två undantag - Scans skivbara (innehåller E410 fruktkärnmjöl) och Arbogapastej har en skivbar som är gluten- och mjölkfri., övriga Arbogapastejer innehåller mjölk. Bredbar leverpastej i ask finns det ett stort urval av. Nästan alla Scans leverpastejer i ask är utan mjölk (förutom de som heter något med "grädd". Willys eget märke på bredbara leverpastejer är utan mjölk. Alla utom en, den glutenfria leverpastejen, innehåller mjölk hos Pastejköket - den anges som laktosfri, men har ingen mjölk i innehållsförteckningen. ICAs egna märke innehåller mjölk i alla varianter och Hemköps bredbara leverpastej innehåller såväl mjölk, ägg och fisk.
  • Tartex - vegetarisk pastej på tub.
  • Kaviar är vanligtvis mjölkfri.
  • Marmelad (innehåller ofta baljväxttillsatser och glukossirap om det är billigare köpta varianter men inte alltid), eller gör egen snabbvariant genom att blötlägga torkade aprikoser (eller annan torkad frukt) i lite vatten, koka mjuka och sen mixa slätt.
  • Honung
  • Tahini - sesampasta
  • Hummus - kikärtsröra
  • Baba ganoush - aubergineröra
  • Mosad avokado - guacamole
  • Skivade grönsaker med lite örtsalt
  • Majonäs - normalt sett innehåller majonäs inte mjölk, men vissa sorter (främst lättmajonäs) har man använt mjölk istället för ägg så läs innehållsförteckningarna eller gör egen
  • Skivad frukt
  • Stekt kött, tex köp en rostbiff eller annat nötkött eller skinkstek och tillaga hel i ugnen, låt svalna och skiva tunt och använd som pålägg på smörgås
  • Stek kyckling/kalkonfiléer i ugn, skiva tunt och använd som pålägg
  • Grillad kyckling med äpple, majonäs & curry
  • Flera färdiga smörgåsröror och såser i kyldiskarna är utan mjölk (men innehåller ägg och div E-nummer)
  • BLT (bacon, lettuce, tomato)-  stek bacon och ha på smörgås ihop med tomat och sallad och om man tål en klick majonäs (se ovan om majonäs)
  • Köttbullar
  • Tunt skivad falukorv

Pannkaksmix/-smet

Är lite tips att börja med på mjölkfria produkter. Jag kommer att försöka uppdatera och fylla på och komplettera listan allt eftersom jag kommer på och/eller hittar fler produkter.

-----

Uppdaterad 2010-11-24

    3 kommentarer:

    1. Hej! Jag är väldigt nyfiken på Yosas Mat och Dipp. Har du sett denna i butik någonstans? Har inte sett den hos varken ICA eller COOP. Skulle vara tacksam för ett svar, om inte här i kommentarerna så på mail kanske?
      anna.westerfors@gmail.com

      SvaraRadera
    2. Jag har själv inte sett den i nån butik här i stan och då har jag letat och frågat flera gånger under sådär ett års tid. :-/

      En liten fågel har viskat i mitt öra att den ska finnas i sortimentet på ICA i Åkersberga där den rätt så nyligen har dykt upp, det är den enda ställe som jag med säkerhet vet om i nuläget.

      Jag har tänkt att maila till såväl Bioferme (som tillverkar Yosa) som ICA, Coop och Axfood (Hemköp/Willys) för att fråga om varför den i princip inte finns att få tag på nån stans, men jag har hittills inte hunnit med. Jag återkommer när jag hört något från dem.

      Är det någon annan som vet om affärer där Yosa Mat & Dip finns att köpa så kan ni väl antingen lämna en kommentar här i bloggen eller skicka iväg ett mail till utanallt[at]gmail.com så lägger jag upp info här.

      SvaraRadera
    3.  Ett tips ! http://youtu.be/AnFHzo8NiCc

      SvaraRadera